hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Vidékről érkeznek a mentők Budapestre

Vidékről hívnak mentősöket a budapesti munkaerőhiány miatt, értesült egy belső utasításról a Magyar Narancs.

„Orvosigazgatói utasításra 2018. szeptember 15-től előreláthatólag 2018. december 31-ig hétköznapi és hétvégi/ünnepnapi napokon is – rendkívüli munkavégzés keretein belül, kiküldetéssel – 24 órás BLS (Basic Life Support, vagyis alapszintű újraélesztés) egységeket kell küldenünk Budapestre, a mentési helyzet megsegítése céljából” – áll abban a Magyar Narancs birtokába jutott levélben, amit több Békés megyei mentőállomás kapott a hét elején. A levél szerint a Békés megyei bajtársaknak „meg kell jelenniük szolgálatban” Budapesten, a levélben meghatározott időpontokban és helyszínen.

Az Országos Mentőszolgálat a lap megkeresésére adott válaszában közölte, hogy „az OMSZ az egész ország mentőellátását biztosítja. A mentőkapacitást folyamatosan monitorozzuk, és szükség esetén átcsoportosítással vagy tartalék kapacitás bevonásával dinamikusan igazítjuk a szükségletekhez. Rendszeresen végzünk elemzéseket, készítünk megvalósíthatósági terveket, valószínűleg egy ilyen munkaanyag (felmérés vidéki pluszkocsik esetleges szolgálatba állításának megszervezhetőségéről az őszi–téli időszakban a helyi mentőellátás gyengítése nélkül) adhatott alapot a kérdéseihez”.

„Ez nem igaz, a kötelező túlóra el van rendelve – mondja kérdésre Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke. – A fővárosban nagyon sok a tengelyen eltöltött idő, vagyis sok esethez, sokat mennek a bajtársak. Kocsi van bőven, de ember nincs, ezért, hogy az ellátásban ne legyen akadály, más megyékből rendelnek Budapestre egységeket.” Kusper Zsolt szerint ez nem egyedi eset, nemcsak Békés megyéből kell egységeket kiállítani és Budapestre küldeni, hanem az ország különböző pontjairól.

(forrás: Magyar Narancs)
hirdetés

Könyveink