hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Veszteséges a patikák negyede

A patikák mintegy negyede már most is veszteségesen működik, a gyógyszerkiadások további lefaragását célzó Széll Kálmán-terv pedig még ronthat a helyzetükön.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnökének tájékoztatása szerint a 2451 magyarországi patika közül 2010-ben több mint félezer összesen mintegy hétmilliárd forint veszteséggel zárta az évet. Ez az összeg akkora, mint az ágazat akkori adózott eredménye. Hankó Zoltán a vg.hu-nak elmondta: a gyógyszertárak tartozásai is egyre jelentősebbek; 2006-ban még 40, tavalyelőtt már csaknem 70 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak.

A Széll Kálmán-terv ebben az esztendőben további 8,2 milliárd forintos bevételcsökkenést okoz a patikáknak. Ezt legfeljebb részben kompenzálja, hogy a lap információi szerint a gyógyszer-nagykereskedelmi árrés rovására már az idén növekedhet a kiskereskedelmi árrés, illetve az a terv, mely szerint összesen 2,7 milliárd forinthoz juthatnak a patikák, ha a drágábbak helyett olcsóbb gyógyszereket adnak ki a betegeknek.

hirdetés

Könyveink