2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Veszprémi ügy: itt a másodfok eredménye

Fél évig nem praktizálhat a veszprémi nőgyógyász, aki 150 ezer forintot kért a daganatos betegektől a műtétekért, tudta meg a MedicalOnline.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Etikai Bizottsága fél évre felfüggesztette dr. U. János veszprémi nőgyógyász kamarai tagságát, ennek eredményeként az orvos a következő hat hónapban nem gyógyíthat – értesült a MedicalOnline. A határozat a közzététellel jogerőssé válik, az ellen fellebbezni nem lehet, viszont jogsértésre való hivatkozással bíróságon megtámadható.

Mint emlékezetes, az orvost 2012-14 között a műtétekért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot kért pácienseitől, amiért a Veszprémi Törvényszék másodfokon pénzbüntetést és öt év felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki rá. A bíróság egyébként azért nem szabott ki letöltendő börtönbüntetést a nőgyógyászra, mert „szükség van a munkájára és tudására”.

A MOK veszprémi területi szervezete – ahol egy kamarai tag kezdeményezett etikai vizsgálatot az ügyben, mert a hivatásrend hivatalból nem indított eljárást – első fokon megrovásban részesítette az orvost, de kamarai tagságát nem függesztette fel, így tovább praktizálhatott.

A határozat ellen a nőgyógyász és az eljárást kezdeményező orvos is fellebbezett, és a döntés az orvosok körében is megütközést váltott ki. Az „1001 orvos hálapénz nélkül” Facebook-csoport, és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) nyílt levélben kérte hivatalos állásfoglalásra prof. dr. Wittman Istvánt, a MOK Etikai Kollégiumának elnökét, mert úgy vélték, „az orvosközösség belső viszonyait és társadalmi megítélését jelentősen befolyásolja ennek a történetnek a végkimenetele”.

Meglehetősen enyhének, és saját ügyével kapcsolatban disszonánsnak tartotta az ítéletet Kunetz Zsombor oxyológus szakorvos is, akit a napokban első fokon szintén megrovásban részesített a MOK etikai bizottsága, mert kritikus hangon szólt a hivatásrend vezetéséről, illetve kérdéseket tett fel annak gazdálkodásával kapcsolatban.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink