hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Veszik a hátizsákjukat az orvosok

Tömegesen hagyják el hazájukat a kelet-európai orvosok: a magasabb bérek, magas szintű felszereltség és a továbbképzés lehetőségei vonzzák őket Nyugatra. A legnépszerűbbek most a németországi munkák – írja a Délmagyar.

A legkelendőbbek most a német állások: Magyarországról ide közvetítik a legtöbb szakembert. A német Szövetségi Orvos Kamara szerint ma már minden 4. orvosuk a földrész keleti feléből származik, és az arány növekvő.

Az EU-Work Kft. kifejezetten Németországba közvetít orvosokat. Koncz Eszter HR-tanácsadó úgy nyilatkozott: csak az ő cégük közvetítésével havonta 3-4 szakember hagyja el az országot. A legtöbben anyagi okból mennek külföldre. Többségében kezdők, vagy olyan szakemberek, akik már 15–20 éve dolgoznak és megcsömörlöttek – osztotta meg a tapasztalatait Koncz.

Németországban végzettségtől függetlenül minden orvos először rezidensként helyezkedik el, hiszen másfél–két hónap, mire magyar diplomáját elismertetik. A szakorvosjelölti bér 3–4 ezer euró, ezt követően pedig a kezdők bére 5 ezer euró havonta. Ehhez jön még a túlmunka és az ügyeleti pótlék. Míg tehát egy tanársegéd az augusztusi béremelés után is mindössze 240 ezer forintos fizetésért dolgozik majd a magyar kórházakban, Németországban 1 millió 450 ezret kap – alapbérként.

Németországba többen mennek, mint Angliába. Van, aki kifejezetten a munkavállalás miatt kezd el nyelvet tanulni. Elsősorban a közelsége miatt kedvelt – folytatta Koncz Eszter, aki hozzátette: mindenhol szívesen fogadják a magyarokat, hiszen jó munkaerőnek számítanak. A nagyobb klinikákra azonban nehéz bekerülni, először érdemesebb kisebb városokban próbálkozni. A professzorokat, illetve a speciális területekről érkezőket viszont mindenhol tárt karokkal várják.

A legtöbb érdeklődő első körben mégsem Németországban, hanem Angliában gondolkodik a nyelvi könnyebbség miatt, és azért, mert – az Unió más országaihoz képest is – itt magasabbak a bérek. Egy szakorvos fizetése évi 70 ezer font – havi 2,2 millió forint. A szigetországban azonban jóval nehezebb elhelyezkedni. Lukács László (*), a Doctors Abroad Kft. tanácsadója elmondta: féléves munkatapasztalat nélkül lehetetlen, de még rezidensként is nehézkes ott állást találni. Csak a legrátermettebb és legkitartóbb jelöltek tudnak megragadni hosszú távon.

A cég egyébként háziorvosokat is közvetít Svájcba. A fizetések ott még az angolnál is magasabbak nagyjából 10 %-kal, továbbá a jelentkezőket mindenben segítik: a lakáshoz jutásban ugyanúgy, mint a család elhelyezésében – írja a Délmagyar.

(*) FRISSÍTÉS (2015.11.25. 19:20):
Szerkesztőségünk ma kapott egy levelet dr. Lukács Szilveszter aláírással, amely arról tájékoztat, hogy a Doctors Abroad Kft. tanácsadójának neve helyesen Lukács Szilveszter, s nem pedig László. Ezt most közreadtuk, megjegyezve, hogy a Délmagyar fentebb idézett cikkében több mint két éve László szerepel, s a Doctors Abroad Kft honlapján pedig nincs elérhető munkatársi névsor.

hirdetés

Könyveink