hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Veszélyes koronavírus okozta szövődményt fedeztek fel gyermekeknél

Azoknál a gyerekeknél, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, nagyobb eséllyel fejlődhet ki cukorbetegség – írja egy kutatás alapján a Házipatika.

A koronavírus hosszú távú szövődményei kapcsán jelenleg is számos kutatás folyik, az egyik ilyen a gyermekek esetében hívta fel a figyelmet egy veszélyes összefüggésre. A Case Western Reserve University School of Medicine és a MetroHealth System tagjaiból álló kutatócsoport a fiatalabb korcsoportban összefüggést talált a Covid-19, illetve az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázata között – írja a lap.

Az 1-es típusú cukorbetegség többségében autoimmun betegség, vagyis a szervezet immunrendszere megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit. Leggyakrabban gyermekeknél kezdődik, és nem visszafordítható, az érintettek állandó orvosi kontrollra szorulnak, életük hátralévő részében kezelni kell a betegségüket.

A csapat elsőként a JAMA Network Open folyóiratban publikálta a tanulmányt, melyben kisgyermekek és serdülőkorúak egészségi adatait elemezték ki a világjárvány idején. Az elemzésekből arra a következtetésre jutottak, hogy a SARS-CoV-2-vírussal korábban megfertőződött gyermekeknél nagyobb az esély a diabétesz ezen formájának kialakulására is, jelzi a lap.

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink