hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Veszélyes hormon

Nem jó öregedés ellen

Úgy tűnik, bizonyos tumorfajták gyakrabban fordulnak elő azok körében, akik gyermekkorukban növekedési hormont kaptak.

Brit epidemiológusok több mint 1800 személy adatait dolgozták fel, akiket – az esetek többségében alacsony növés miatt – 1959 és 1985 között humán szomatotrop hormonnal kezeltek. A vizsgálat alanyainak körében a daganatos megbetegedések incidenciája 1,7-szerese volt a teljes népességre jellemző értéknek, a relatív mortalitás pedig 2,8-szeres volt. Az elemzett esetek között különösen magas volt a colorectalis carcinoma relatív incidenciája (7,9-szeres) és mortalitása (10,8-szeres), valamint a Hodgkin-lymphoma miatti halálozás (11,4-szeres), azonban leukaemia, emlő- vagy prosztatarák sem ebben, sem pedig a korábban végzett vizsgálatokban nem fordult elő, jóllehet erre a statisztikák alapján számítani lehetett volna. A megfigyelés hátterében a kutatók feltételezése szerint az állhat, hogy a növekedési hormon hatására emelkedik az inzulinszerű növekedési faktor I (IGF-I) szintje. Az IGF mitogén és antiapoptotikus hatású, az in vitro és az állatkísérletek szerint szintjének emelkedésével nő a hyperplasiás és a malignus elváltozások kockázata.

A végső következtetések levonásához túl kevés az adat – vélik a Lancetben publikált közlemény szerzői. Ezenkívül a kezelési stratégiák is megváltoztak azóta. A növekedési hormont egészséges felnőtteknek öregedést gátló szerként hosszú időn keresztül adni azonban mindenképpen kockázatos és kerülendő.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bardócz Mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés