hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Veszélyes és drága

A fejlett országokban vélhetően minden tizedik, a fejlődő országokban minden negyedik kórházban ápolt betegnél alakul ki nosocomialis fertőzés. A 2002. évi számításokat alapul véve az Egyesült Államokban a kórházi infekciók kezelésének éves költsége eléri a 6,7 milliárd USD-t (mintegy 5,5 milliárd euro), míg az Európai Unió tagállamaiban megközelíti a 6,3 milliárd eurót. Az állami költségvetésre nehezedő terhek mellett igen jelentős tényező, hogy a hoszszabb ápolási idő rontja a kórházi erőforrások kihasználásának hatékonyságát. Figyelembe kell venni a kórházi fertőzések szövődményeivel összefüggő életminőségromlást és a nosocomialis infekciókból eredő halálesetek számát is; ez utóbbi az Egyesült Államokban éves szinten megközelíti a kilencvenezret, a kibővült Európai Unióban eléri az ötvenezret.

A hatékony infekciókontroll szempontjából – mind nemzeti, mind nemzetközi szinten – kiemelt jelentőségű az összefogás, amelynek egyik első példája az 1970-es évek elején az Egyesült Államokban 60 kórház és a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kollaborációjával létrejött NNIS (National Nosocomial Infections Surveillance). A szervezet célja, hogy az egyes intézmények járványügyi információinak szintézisével előmozdítsa a kórházi fertőzések hatékony kezelését és megelőzését. Ugyanerre hivatott az Európai Unió 1995 óta működő, HELICS (Hospital In Europe Link for Infection Control through Surveillance) néven ismert szervezete, amely egy hatékony szakmai felügyeleti rendszer kialakításán és egy hiteles adatokra épülő európai adatbázis létrehozásán dolgozik. A kórházi fertőzések gyakoriságát a nemzeti irányelvek és az egyes szakmai felügyeleti szervek harmonizálásával igyekszik csökkenteni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés