hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Veszélyes babaápolás?

Egy új kutatási eredmény szerint egészségre káros vegyi anyagok, úgynevezett ftalátok kerülhetnek a gyermekek szervezetébe a babaápolási szerekből.

A ftalátokat műanyagok lágyítására, az illatanyagok stabilizálására használják és számos kozmetikai termékben, gyermekápolási cikkben, valamint játékban is megtalálhatók. Sheela Sathyanarayana munkacsoportja a Seattle-i Washington Egyetemen végzett kutatásaiban kilenc különböző ftalát bomlásterméket talált a 2–28 hónapos korú csecsemők pelenkáiból vett vizeletmintákban. Mindegyik vizeletmintában legalább egyfajta mérhető mennyiségű ftalátot, a minták 81 százalékában pedig hétfélét vagy annál is többet mutattak ki.
– Azt vettük észre, hogy a babakrémek, babasamponok és hintőporok használata összefüggésbe hozható a vizeletmintákban kimutatott monoetil-ftalát (MEP), monometil-ftalát (MMP) és a mono-izobutil-ftalát (MIBP) magasabb koncentrációjával – mondta Sathyanarayana. Az összefüggés sokkal erősebb volt a 8 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél.
Az egyesült államokbeli gyártókat jelenleg nem kötelezik a kozmetikumokban használt ftalátok feltüntetésére, ezért a szülőknek nehéz tájékozott döntést hozniuk, mely termékeket használják. „Akik csökkenteni szeretnék a gyermekeiket érő káros anyagok mennyiségét, ha azt egészségügyi okok nem indokolják, használják a korábbinál sokkal takarékosabban a babakozmetikumokat” – javasolja a kutató.
2002 július elseje óta Magyarországon sem hozhatók forgalomba a 3 év alatti gyermekek számára előállított, szájba vehető, lágy PVC-ből készült játékok és gyermekápolási cikkek – ha összesen 0,1 tömegszázaléknál nagyobb mennyiséget tartalmaznak a ftálsav-észter lágyítókból.


Forrás: MTI-Panoráma

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink