hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Veszélyes a karaoke

Vizet inni és énekelni

Ázsiából indult hódító útjára korunk népszerű őrülete, a karaoke. A hazánkban is egyre népszerűbb szórakozási lehetőséget elsőként koreai és hongkongi kutatók vizsgálták a hallásra és hangképzésre gyakorolt hatásai miatt. Eredményeiket június végén tették közzé.

Koreai kutatók mérései szerint a karaoke-énekes a mikrofon mögött átlagosan 95 decibeles zajszintet kénytelen elviselni, függetlenül attól, milyen zenei stílusú dalt énekel. A maximális érték gyakran a 115 decibelt is meghaladja. Ez utóbbi nagyjából annak felel meg, mintha egy légkalapács egyméteres közelében tartózkodnánk. A hallgatóságot ért zajterhelés sem sokkal kisebb. Megvizsgálták az éneklők hallásküszöbét is: nagyjából kétórás karaoke-éneklés után jelentős mértékű, mintegy 8 decibeles hallásküszöb-csökkenést észleltek a 4000 Hz-es frekvencián. Ez az emberi hallás tartományának egyik legfontosabb pontja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
laki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés