2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kitekintő

Veszélyben lévő orvosi szakterületek Franciaországban

Dr. Jean-Bernard Rottier, a Szemészorvosok Országos Szakszervezetének (SNOF) elnöke szerint 2025-re Franciaországban 2000 szemészorvossal lesz kevesebb, mint jelenleg, és emiatt a betegeknek több mint egy évet kell majd konzultációra várniuk. Sokan hozzá fognak szokni látásromlásukhoz, így megkétszereződhet a látási problémával küzdők száma.
A francia Statisztikai Kutatóintézet (DREES) vizsgálatai alátámasztják a csökkenő tendenciára vonatkozó előrejelzést, mivel prognózisuk szerint a szemészorvosok létszáma 15 éven belül előreláthatólag 35%-kal fog csökkenni. Ugyanez alatt az idő alatt, a lakosság elöregedésének tulajdoníthatóan, az orvosi kezelések száma évente 1 millióval fog nőni.
 
Az olyan szembetegségek, mint a glaukóma, a korral járó makuladegeneráció vagy a cukorbetegség szövődményeként fellépő retinopátia diagnosztizálására későn kerülhet sor, így gyógykezelésük valószínűleg hosszabb időt vesz majd igénybe.
 
Az új kórházi törvény 51. cikkelye ugyan bizonyos feladatokat a paramedikális dolgozók tevékenységi körébe helyez át, de az ortoptikával foglalkozó szakemberek erre való felkészítése időigényes feladat, és az általuk folytatott szűrővizsgálatok sem tárhatnak fel minden problémát.
 
A szemészethez hasonlóan más szakterületeket is érzékenyen fog érinteni az orvoshiány. Dr. Georges Reuter, a Bőrgyógyászok Országos Szakszervezetének elnöke szerint a bőrgyógyászok számának csökkenése késlekedést idézhet elő a rosszindulatú bőrproblémák kiszűrésében, és így ezek kezelését már csak előrehaladott stádiumban lehet megkezdeni. A diagnosztizálás késése visszavetheti a jóindulatú betegségek ellátását is (pl.. ekcéma, pikkelysömör), melyek súlyosbodása meglehetősen ronthat a betegek életminőségén.
 
A munkaegészségügy is a kedvezőtlenül érintett kategóriák közé tartozik. Az előrejelzések szerint ezen a szakterületen fog leginkább jelentkezni a csökkenés (-61,7% 2030-ig), és így az üzemorvosokkal való konzultációra irányuló egyre nagyobb igény ellenére is csak 2–3 évente kerül majd sor az ilyen szolgáltatásokra.
 
Ezzel szemben más szakterületek, mint a sebészet, endokrinológia, neurológia, pediátria, népegészségügy, szakemberekkel való ellátottsága javulni fog.
 
Az előrejelzések szerint Franciaországban 2030-ban az orvosok többsége 45 évesnél fiatalabb lesz, és az orvosnők száma valamelyest meg fogja haladni az orvosokét. A fiatal általános orvosok inkább az állami szektor fizetéses állásaira fognak pályázni, mint a magánszektor álláshelyeire. 2009-ben az orvosi kamarához feliratkozott új szakembereknek mindössze 10%-a készült magánorvosként praktizálni.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink