hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Veszélyben a nemzőképesség?

Az elmúlt negyven évben a fejlett országok férfinépességének spermaszáma kevesebb mint felére csökkent, olvaható a Portfolion.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, Hagai Levine által vezetett kutatócsoport 7500 kutatást vizsgált meg, ami 1973 és 2011 között a férfiak spermaszámának alakulásával foglalkozott. Aggasztó eredményüket egy tudományos folyóiratban tették közzé, számol be a Portfolio.

Megállapították, hogy az észak-amerikai, európai, ausztrál és új-zélandi férfiaknál közel négy évtized alatt 52,4%-kal csökkent a spermakoncentráció, illetve 59,3%-kal esett vissza a spermaszám. Levine professzor elmondása szerint amikor az 1995 utáni időszakra koncentráltak a kutatással, akkor sem tapasztalták a folyamat lassulását. A BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy ha ez a trend folytatódik, az az emberiség kihalásához vezethet.

Bár a téma szakértői egyelőre óvatosságra intenek az eredmények kapcsán, szinte mindenki nyugtalanítónak nevezte a jelenséget. A kutatás azt nem vizsgálta, hogy mi lehet ennek a drámai csökkenésnek az oka, a szakirodalom azonban a különböző vegyszereknek való kitettséget, az elhízást, a dohányzást, és úgy általában véve a modern életstílust teszi érte felelőssé.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés