hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Veszélybe került a Honvéd Egészségpénztár

Azt még átvészelte a Honvéd Egészségpénztár, hogy 1,8 milliárd forintja ragadt bent egy éve a DRB-csoportban, azt viszont, hogy a tagok háromnegyede nem fizet tagdíjat, aligha élik túl, írja a Világgazdaság.

Kapcsolódó cikkek

Az intézmény kénytelen beolvadni a Prémium Egészségpénztárba, ellenkező esetben nem kerülheti el a végelszámolást, sőt valószínűleg a felszámolást sem. A beolvadásról egy hónappal ezelőtti rendkívüli küldöttgyűlésen már megszületett az előzetes döntés, a végleges határozatról most pénteken szavazhat a tagság, közli a vg.hu.

A Honvéd volt az egyik a két egészségpénztár közül, amely egy évvel ezelőtt azzal került be a hírekbe, hogy a Buda-Cashhez tartozó DRB-csoportnál tartotta a pénzét, a bankcsődök miatt pedig 1,8 milliárd forintnyi pénze veszett oda. A másik egészségpénztár, amelyik szintén elbukta a tagok megtakarításainak jó részét, a ProV1ta volt. Utóbbi pénztár működési engedélyét február 24-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely egyúttal fel is számoltatja az intézményt, mivel a pénztárnak nem maradt elég tartaléka a működésre.

A Honvédnál más a helyzet. Az immár húsz éve működő pénztár a DRB-s csődöt még kiheverte volna, azt viszont nem éli túl, hogy a tagok háromnegyede hirtelen nem fizetővé vált. „Az utolsó döfést a Honvédelmi Minisztérium adta” – állítja a pénztár honlapján megjelent egyik írásban Németh András, az igazgatóság elnöke. A pénztárnak 28 ezer tagja van, ebből 20,5 ezer a honvédségi dolgozó, az ő tagdíjukat tavaly december óta nem fizeti a honvédség, ezzel Németh megfogalmazása szerint „halálra ítélték” az intézményt.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink