hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vesebetegek Magyarországon

Ma Magyarországon 60-70 ezer embert kezelnek vesebetegséggel, ebből több mint 6500 szorul dialízisre, derül ki a hvg.hu riportjából.

A vesebetegségekre általában egy másik betegséggel kapcsolatos vér- vagy vizeletvizsgálattal derül fény. Állami szűrőprogram nincsen, pedig egy korán felismert vesebetegség a megfelelő fehérjeszegény étrenddel, sok folyadék fogyasztásával jól kordában tartható, és a romlás lelassítható vagy szinten tartható – sajnos meg nem fordítható. Nem is igényelne bonyolult vizsgálatokat a szűrés, a fehérje a vizeletben kimutatható, és egy laborvizsgálat sem olyan drága. Nem úgy a dialíziskezelés: az állam 23 milliárd forintos zárt keretet biztosít a dialízis-állomásokat működtető cégeknek, ami azt jelenti, hogy ez az összeg jut akkor is, ha 5000 vagy  ha 7000 embert kell dializálni. Ez az összeg Európában a legalacsonyabb, és 10 éve nem változik.

Az étrend, az előírt diéta meghatározó a vesebetegeknek, a dializáltaknak meg különösen. Amit a beteg megeszik és megiszik, az nem, vagy csak korlátozottan tud távozni a szervezetből, azaz sok minden a szervezetben marad. Ha valaki pl. petrezselymes krumplit eszik vagy banánt, megnőhet a szervezetében a káliumszint, ami, ha túl magas, megállíthatja a szívet. A túl sok folyadék pedig a vérnyomást növelheti, ödémát okozhat, ami a tüdőben kialakulva akár fulladást is előidézhet.

Hogy mit csinálnak a vesebetegek a nyári hőségben? Nyáron lehet többet inni, a bőrön át elpárologtatott folyadékot ugyanis lehet-kell pótolni. A beteg a mért súlya alapján látja, mennyit kell visszapótolni. Többnyire tudja, hogy 1-1,5 liter vizet ihat 2-3 nap alatt (mert már egyáltalán nincs vizelete), azt kitölti egy üvegbe, és nem lépi túl – könnyű persze ezt leírni és más dolog végrehajtani. Ezek az emberek tudnak aztán örülni, sokszor évek óta az első pisilésnek, amikor új vesét kapnak.

A dialízis 2-3 naponta rendszeresen elvégzendő folyamat. Két fajtája van, a hemodialízis és a peritoneális dialízis. Előbbinél a beteg vénájába tűt szúrva két csövet csatlakoztatnak, az egyiken kivezetik a vérét, azt egy gép megtisztítja, a másikon pedig visszavezetik. Ez alkalmanként úgy négy óra kezelés, plusz az előkészületek és az odaút - mint már említettük, egy dialízises betegnek ez 7-8 órát is jelenthet 2-3 naponként. Mivel a vesebetegek többsége idős, nekik nem jelent gondot az, hogy kiesnek a munkából, a fiatalabbaknak azonban igen. A munkát és a dialízist egyeztetni kell, van, akit éjszaka dializálnak - a nagyvárosokban (Budapest, Debrecen) ma már lehet több dialízis centrum között válogatni, ezzel egy kicsit tudják a kezelést az igényeik szerint rendezni.

A teljes riportot a hvg.hu portálján olvashatja.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés