hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Vérvizsgálatok új generációjával a szívinfarktus gyorsabban észlelhető

Vérvizsgálatok egy új generációja gyorsan és megbízhatóan képes kimutatni, hogy szívinfarktust szenvedett-e az a beteg, akinél mellkasi fájdalom lépett fel – állapította meg két új tanulmány.

A sürgősségi kardiológiai diagnosztikában használt, régebbi fejlesztésű vértesztek esetében órák telnek el, amíg kimutatható a troponin fehérje megjelenése a vérben. (A troponin a vázizom- és szívizomrostokban található fehérjecsoport, amely az izmok összehúzódását segíti. Normál körülmények között nagyon kis mennyiségben található meg a vérben. Ha a szívizom sejtjei károsodnak, a szíveredetű troponin bekerül a véráramba, így a koncentrációja megnő.)

Az újabb tesztek, amelyeket a Roche AG, a Siemens Ag és az Abott Laboratories készített, gyorsabban és pontosabban jelzik az infarktus veszélyét. A gyorsabb tesztekkel idő takarítható meg, és sok-sok életet lehet megmenteni.

Európában és az Egyesült Államokban évente 15 millió ember kerül sürgősségi osztályokra szívinfarktus gyanúja miatt. Az orvosok manapság kétféleképpen diagnosztizálják, EKG-val és vérvizsgálattal. Az utóbbi a troponin emelkedett szintjét mutatja ki.

A New England Journal of Medicine szaklap csütörtökön megjelent legújabb számában két európai kutatócsoport tette közzé tanulmányát a témában végzett kutatásaikról. A Bázeli Egyetemen 718 szívinfarktus-gyanús beteg vérvizsgálatát végezték el, összehasonlítva a négy új vérteszt eredményeit a régebbiekkel.

A németországi Johannes Gutenberg Egyetemen pedig 1818 beteg vérét elemezték a Siemens által kifejlesztett új teszttel, és hasonlították össze a hagyományos vizsgálattal.

Mindkét esetben az új vértesztek pontossága 94–96 százalékos volt, míg a jelenleg használtaké csak 85–90 százalékos.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés