hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Versenytársat kapnak a kórházi babamentő inkubátorok

"Oltalomkápolnát" épített újszülöttek anonim leadására a litéri római katolikus egyházközség, s ez már a második egyházi csecsemőmentő létesítmény  – adta hírül az MTI.

Balogh Ákos projektkoordinátor közölte: a Szent Péter esernyője népegészségügyi programhoz csatlakoztak az oltalomkápolna megépítésével, amelyet Eőry Ajándok orvos-természetgyógyász neve fémjelez. Az ácsolt szerkezetű kis építményben egy üvegszekrény van, abban pedig egy mózeskosár található. A kápolna megoldást nyújthat a nehéz helyzetbe jutott, elkeseredett anyák számára, gyermekük biztonságos, névtelen elhelyezésére – mondta Balogh Ákos. Hozzátette: a kápolna összeköttetésben áll a mentőszolgálattal, ezért negyed órán belül biztonságba kerül a csecsemő, az anyának pedig nem kell a felelősségre vonástól tartania, hiszen – mint azt MTI híre szerint fogalmazott  – „a kápolna inkubátornak minősül”. Az orvosi ellátás után a gyerekek rövid időn belül nevelőszülőkhöz kerülnek.

Eőry Ajándok elmondta: 2012-ben kezdeményezte Bíró László tábori püspöknél, hogy "nyíljon ki Szent Péter esernyője" a katolikus plébániákon. 2012-ben Kistarcsán nyílt az első oltalomkápolna, a litéri a második. Hozzátette: az előző egészségügyi államtitkárság ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben a jogi környezet megváltoztatásával egyszerűbbé válik az inkubátorok kihelyezése. A következő oltalomkápolnát a tervek szerint Szegeden állítják majd fel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink