hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Versengenek az egészségügyi adatokért

A kelet-európai magán-egészségbiztosítási piac egy még szárnyait bontogató szegmens, amely nagy jövő előtt állhat, az utat azonban buktatók nehezíthetik. A biztosítók és a startupok azon dolgoznak, hogy versenytársaik előtt járjanak a régió egészségügyi adatainak felhasználásában, közölte a VG.

Egyre növekszik azoknak a száma a kelet-európai régióban – Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Csehországban –, akik a magán-egészségbiztosítások felé fordulnak – írja a Reuters. A tendencia a növekvő béreknek és a közegészségügyi ellátás alacsony szintjének – munkaerőhiány, hosszú várólisták – tudható be. A régió nagyobb biztosítói, mint a PZU, a Generali, a Vienna Insurance Group (VIG), arra törekszenek, hogy összegyűjtsék és elemezzék a gyorsan növekvő piacról származó betegek adatait a kockázatkezelés és a szolgáltatások árainak optimalizálása céljából.

Az adatok képezik a jövő alapját – mondta Almássy Gabriella, a VIG magyar részlegének, az Union Biztosítónak az ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az adatok kulcsszerepet játszanak annak meghatározásában, hogy hol lehet nyereséget szerezni a régió egyre versenyképesebb egészségbiztosítási piacán. Ennek céljából számos biztosító olyan technológiai cégekkel kooperál, mint például az Infermedica lengyel startup, amely olyan szoftvert fejlesztett ki, amely elemzi az anonim egészségügyi információkat a megfelelő diagnózis felállításához.

Azt látjuk, hogy az egészségügyi adatok fellendülése hasonlít a pénzpiacok 10-15 évvel ezelőtti fellendülésére – mondta Maciej Malenda, az Infermedica partnerségi vezetője. A lengyel cég együttműködik a PZU és az Allianz biztosítóval. Aranyláz van a magán-egészségügyi piacon – tette hozzá Malenda.

Az egészségügyi adatok világszerte egyre fontosabbak a biztosítók és a technológiai vállalatok számára. Ezt a trendet jól mutatja, hogy a Google tavaly ismertetett terve szerint megvásárolja a különböző okoseszközeivel a fizikai állapotot nyomon követő Fitbit nevű céget 2,1 milliárd dollárért. A fúzióval a Fitbitnek igencsak gazdag adathalmaz áll majd rendelkezésre. A Fitbit a többi között nyomon követi, hogy a felhasználó hány lépést tett meg egy nap, hány kalóriát égetett el, de a pulzusszámról vagy éppen az alvásminőségről is visszajelzést ad.

A Fitbit biztosítókkal is együttműködik, elemzők szerint pedig a közös munka az egészségügyi adatokban mutatkozik meg. Vezetők szerint a még hiányos adatbázis megnehezítheti a trendek meghatározását, és bonyolulttá teheti a kockázati árképzést.

A teljes cikk

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!