hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Vérfertőzést vennének a rokkantságért

Hepatitis C 150 ezerért

Hepatitis C vírussal fertőzött rokkantnyugdíjasnak tettek ajánlatot többen is, hogy egy-egy ampulla vért vásárolnának tőle 150 ezer forintért, így indulva nagyobb eséllyel a rokkantosításban vagy annak felülvizsgálatakor.

Ne egy elmaradott balkáni államba, esetleg valamely szegény szovjet utódállam ázsiai környezetébe képzeljük el a történetet. Seres István, akit e borzalmas üzleti ajánlatok megtaláltak, nagyatádi. A történet pedig magyar, és hűen tükrözi a társadalom mentális állapotát, a benne élők egyre gyakrabban tapasztalható kilátástalanságát.

Seres István internetes oldalán megírta, és meg is erősítette: esze ágában sincs megfertőzni senkit. Az általunk megkérdezett igazságügyi orvosszakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a szándékos egészségkárosításnak beláthatatlan következményei lennének. A HCV-fertőzés ugyanis akár halálos is lehet. Nem mellékesek a gondolat kivitelezésének jogkövetkezményei is, melyek a súlyos, maradandó testi fogyatékosság okozása miatt szabadságvesztéssel is fenyegetnek. A társadalombiztosítási juttatással visszaélésből következik a kisebb büntetés, ezt két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Btk. – írja a Sonline.hu.

Seres Istvánnak jelenleg a strasbourgi nemzetközi bíróságon van egy beadványa, mert a magyar állammal szemben indított kártérítési keresetét elutasították. A közgyógyellátási keretének megállapítása miatt három éve pereskedik az állammal, most négymilliós kártérítést követel.

Az egykori sikeres paraúszó, baleset után, a műtőasztalon kapta meg a hepatitis C vírust, s azóta nagyon vigyáz arra, hogy másokat ne sodorjon bajba. Talán ezért is elképzelhető, hogy a mozgássérült férfi szenzitív adata, a betegségének a ténye szélesebb körben ismert lett a somogyi kisvárosban.

Balassa Tamás
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink