hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vércsoport-kimérizmus

Célkitűzés 
A kimérizmus egyre hatékonyabb kimutatási módszereinek és a növekvő számú őssejtátültetésnek köszönhetően mind gyakrabban találkozunk a vércsoport-kimérizmussal és a kimérizmus egyéb formáival. Az összefoglaló betekintést nyújt a vércsoport-kimérizmus sokrétű problémakörébe, és ismerteti a témakör legújabb eredményeit.

Újabb eredmények
Az immunrendszerben bizonyos körülmények között tolerancia alakul ki a kimérasejtekkel szemben. E felismerés hatására komoly kutatómunka indult el a háttérben álló immunmoduláló mechanizmusok tisztázására. Kiemelt érdeklődés kíséri a vérképző őssejtátültetést és a szervtranszplantációt követő kiméra állapotot. A kimérizmust egyes autoimmun betegségek lehetséges kiváltó okának is tekintik. A természetes kimérizmus sokkal gyakoribb, mint azt korábban feltételezték. A laboratóriumi módszerek fejlődésének köszönhetően a kutatók számos esetben képesek megállapítani a kiméra szövet eredetét. Az őssejtátültetést követő kiméra állapotra alapozva új terápiás stratégiák válnak ismertté. Az újonnan kidolgozott módszerek segítségével az anyai perifériás vérben megjelenő kimérizmus segítségével meghatározható a magzati vércsoport, és kimutathatók egyes veleszületett betegségek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Camilla Drexler, Thomas Wagner
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés