hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Március 3.: Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja

30 újszülöttből 1 érintett

A magyar rendellenesség regiszter adatai alapján évente mintegy 5000 várandósság során észlelnek fejlődési rendellenességet.

A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research (ICBDSR) kezdeményezésére a WHO támogatásával kiemelt és támogatott világnapként 2015-ben rendezték meg első alkalommal a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapját. Idén a 3. világnapon a rendezvény aktivitásaihoz közel 80 ország veleszületett rendellenesség felügyelete és szakmai szervezete vesz részt és helyi és nemzetközi programok útján kívánja felhívni a figyelmet a veleszületett rendellenességek ügyének jelentőségére.

A WHO adatai alapján 30 újszülöttből 1 érintett valamilyen veleszületett fejlődési rendellenességgel. Évente világszerte mintegy 3,2 millió születés során ismernek fel fejlődési rendellenességet, és a becslések szerint 270 000 újszülött életének első hónapja előtt meghal a súlyosabb veleszületett rendellenességek következtében.

A magyar rendellenesség regiszter adatai alapján évente mintegy 5000 várandósság során észlelnek fejlődési rendellenességet. A rendellenességek közös jellemzője, hogy kezelésük során a teljes gyógyulás ritka, jelentős részük hosszú távú egészségügyi ellátást és gondoskodást igényel, és jelentős hatással bírnak a rendellenességgel érintett egyén és családjuk életére, továbbá jelentősen érintik az egészségügyi kapacitásokat.

(forrás: ÁNTSZ, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés