hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Véleményváltás a tűcseréről

Válaszolt a humán tárca az ártalomcsökkentő tűcsereprogram józsefvárosi ellehetetlenítése nyomán indult ombudsmani vizsgálat végén született biztosi kezdeményezésre.

A válaszlevélről az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben felidézték: Székely László ombudsman egy panaszbeadvány alapján vizsgálta a magyarországi drogkoordináció újjáalakított intézményi rendszerének működését, a vizsgálat egyik témájaként pedig a főváros VIII. kerületében tűcsere szolgáltatást végző Kék Pont Alapítvány és a helyi önkormányzat együttműködési szerződésének felmondását és annak lehetséges következményeit. Szeptemberi jelentésében az alapjogi biztos egyebek mellett azt állapította meg, hogy a tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. Jelentésében a biztos felkérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzeti drogstratégia rendelkezéseivel összhangban szakmai iránymutatásban segítsen tisztázni a tűcsereprogramok drogpolitikai és ellátásbeli szerepét.

Az ombudsmani hivatalhoz eljuttatott minisztériumi reagálásban Czibere Károly, a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára egyebek mellett arról tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy a tárca az intravénás szerfogyasztáshoz kapcsolódó egyéni és társadalmi károk hatékony megelőzését elsősorban olyan szolgáltatások és programok biztosításában látja, amelyek illeszkednek az egyéni szükségletekhez és körülményekhez, valamint lehetőséget adnak a különböző szolgáltatások kombinációjára is. "A drogosok gyógyulásának lehetőségéről a minisztérium nem mond le"- emelte ki.

Az államtitkár közölte: azok esetében, akik nem motiváltak a leszokásra, a minisztérium továbbra is kiemelten fontosnak tartja a különböző ártalomcsökkentő beavatkozások alkalmazását. Fontos javítani a fogyasztók hozzáférését olyan szolgáltatásokhoz, mint a megkereső tevékenységek, fenntartó kezelések és a steril eszközök biztosítása - tette hozzá.

A helyi szintű kábítószer-probléma megelőzése és kezelése érdekében a minisztérium számos beavatkozást is tervez a nemzeti drogellenes stratégiához kapcsolódó, most készülő szakpolitikai programjában - tájékoztatta Czibere Károly az ombudsmant.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink