hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Vegyesek a hírek az egészégügyiek meneküléséről

Tavaly csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik a diplomaszerzés után azonnal külföldre mennének dolgozni – írja a Magyar Hírlap.

A migrációs szándék csökkenése a fiatal, szakvizsgával még nem rendelkező orvosok körében a legjelentősebb.  Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartása szerint 2011-ben 1200, tavaly 1108 orvos kért igazolást külföldi munkavállaláshoz. Az előző évi 651-gyel szemben tavaly 557 volt azoknak a fiatal orvosoknak a száma, akik közvetlenül a diploma megszerzését követően vagy a szakorvos képzés alatt folyamodtak hatósági bizonyítványért. 2007 óta a tavalyi az első év, amikor a hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma nem emelkedett – írja az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményére hivatkozva a lap.

Amíg az orvosok körében a migrációs szándék csökkenése tapasztalható, az ápolók esetében ellentétes a tendencia. 2011-ben 314, tavaly 518 ápoló fordult hatósági bizonyítványért a hivatalhoz. A legtöbb ápoló a szomszédos Ausztriában, vagy Németországban vállalna munkát, olvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink