hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Végleg bezárhat az oltóközpont?

Egy hónapja zárva van – hivatalosan átmenetileg – a nemzetközi oltóközpont, emlékeztet cikkünk nyomán a hvg.hu.

Magyarország legrégibb oltóközpontja az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont, röviden nemzetközi oltóközpont 1959-ben alakult meg. Idén lenne tehát 60 éves, de nem lesz ünnepélyes évforduló – semmi nem lesz, mivel december elején bezárták.

Átmenetileg, szólt a hivatalos verzió, Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig azt mondta a leállásról beszámoló MedicalOnline-nak: jelenleg valóban nem működik az oltóközpont, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ átszervezése még folyamatban van. "Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogyan fogjuk működtetni a jövőben", idézi a lap.

Mint közlik, a weboldal jelenleg is él, két rendelőben folyamatos a rendelés, bejelentkezés nélkül lehet érkezni. A hvg.hu megkereste az ÁNTSZ-t kérdéseivel:

  • Mi indokolta a bezárást?
  • Mi lesz a patinás intézményben működő szakmai közösség sorsa?
  • Hány fő elbocsátását jelenti az intézmény bezárása?
  • Biztosítható-e az intézményben folyó szakmai munka fennmaradása?
  • Mi lesz az oltóközpont épületével?

Néhány nap alatt a válasz is megérkezett, íme: a lakosság ellátása jelenleg is biztosított, nemzetközi oltóhelyeket a kormányhivatalok és magán oltóhelyek is működtetnek. Az oltások térítés ellenében voltak hozzáférhetők az oltóközpontban, a kormányhivatalok által működtetett helyszíneken és a magán oltóhelyeken egyaránt, nincs változás a korábbi térítési szabályokban. Az utazást tervezők az interneten megtalálhatják a számukra legkönnyebben elérhető szolgáltatót. A Nemzeti Népegészségügyi Központ oltóközpontja átszervezés alatt áll, és vizsgálja annak lehetőségét, hogy a szervezet keretein belül a továbbiakban milyen módon biztosítja a nevezett szolgáltatást az utazóknak."

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink