2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Véget ért a liszteriózis-járvány Dél-Afrikában

A járványt korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a valaha volt legsúlyosabbnak minősítette; legkevesebb 204 ember életét követelte 2017-től.

Bejelentette hétfőn Aaron Motsoaledi dél-afrikai egészségügyi miniszter, hogy véget ért a liszteriózis-járvány. Az egészségügyi hatóságok már korábban megerősítették, hogy az elmúlt három hónapban nem volt újabb liszteriózisos eset.

A járvány során mintegy ezer esetet jegyeztek fel, legfőképp Gauteng tartományában. Az egészségügyi tárca hónapokig tartó vizsgálatokat követően végül a Tiger Brands helyi céget tette felelőssé a járvány miatt. A minisztérium jelezte: az erőfeszítések ellenére nem sikerült pontosan meghatározni, hogy miként került be a baktérium a gyárakba, és hogyan tudott elterjedni.

Az ellenőrök azóta összesen 157 olyan gyárat azonosítottak, amelyben megtalálható volt a liszteriózist okozó baktérium. Mintegy 12 ezer tonna élelmiszert semmisítettek meg. Motsoaledi azonban biztosított afelől, hogy már biztonságos bármilyen, a húsfeldolgozó üzemek által előállított hústerméket fogyasztani.

A betegséget a listeria monocytogenes nevű baktérium okozza, amely akár vetéléshez vagy az újszülött halálához vezethet. Nem gyakori, de annál súlyosabb, leginkább az újszülötteket, az időseket és a legyengült immunrendszerűeket sújtja. Leginkább nem pasztőrözött tejtermékekben található meg, de némely feldolgozott élelmiszerben is előfordul.

(forrás: Magyar Idők/MTI)
hirdetés

Könyveink