hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Védtelen ivóvízkészletek

Hiányosságokat, főleg késedelmeket tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2004 és 2010 közötti időszak vízvédelmi és vízgazdálkodási feladatainak ellenőrzésekor - írja a Népszabadság.

A késedelem kockázatos, mert környezeti károk miatt tizenhat vízbázis már szennyezett, ebből hét esetben a szennyezés elérte az ivóvíztermelő kutakat.

Késedelmesen teljesítették az ivóvízvédelmi feladatokat, a határidőket sok esetben átütemezték – ekként összegezhető az ÁSZ vízvédelmi vizsgálódása. A számvevők szerint az észak- és dél-alföldi régió lakosságát leginkább érintő ivóvízminőség-javító program végrehajtása során nem tartották be az uniós csatlakozási szerződésben az egyes káros összetevők határértékére és azok 2009. évi teljesítésére vállalt EU-s előírásokat. Magyarország ezért az Európai Bizottságnak átmeneti eltérésre (derogáció) vonatkozó kérelmet nyújtott be, de az eddigi ütemezés mellett a 2012-re módosított határidő sem tartható. Kérésünk lényege, hogy az uniós előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet 430 település 1,2 millió lakosának nem tudjuk garantálni. (Legtöbb bajunk az alföldi magas arzéntartalmú vizekkel van.) Problémáinkkal nem vagyunk egyedül, összesen húsz uniós állam adott be különféle indokok miatt ilyen jellegű kérelmet.

Problémásak a vizek nitrátszennyezésének csökkentésére indított programok, az állattartó telepek alig egyharmada felel meg az uniós előírásoknak, illetve késik a szennyvízelvezetés kiépítése. Ezek elsődleges oka a forráshiány, hiszen az önkormányzatoknak nincs elég saját keretük a fejlesztésekhez. (Igaz, a számvevők javaslataira a pályázati források eléréséhez szükséges önerő mértékén az önkormányzatoknál könnyítettek, illetve egyszerűsítették a pályázati rendszert.) Az ÁSZ szintén kifogásolta, hogy az Országos Környezeti Kármentesítési Program egyes céljait 2010-ről 2015-re módosították. A késedelem kockázatos, mert tizenhat vízbázis már szenynyezett, ebből hét esetben a szennyezés elérte az ivóvíztermelő kutakat. A Ráckevei-Duna-ág programot a kormányzat 2005-ben nagy projektnek minősítette, de a munka máig nem kezdődött el.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvashatja.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés