hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Védhetnek az antidiabetikumok a köszvénytől

Az SGLT-2-gátlók a húgysavszintet is csökkentik, így a cukorbetegeknél hozzájárulhatnak a köszvény megelőzéséhez, írja a PharmaOnline.

A 2-es típusú diabétesz kezelésére alkalmas SGLT-2-gátló „gliflozinok” ismert képviselői az empagliflozin, a dapagliflozin, illetve az ertugliflozin. A „gliflozinok” a metformint nem toleráló diabéteszes páciensek esetén monoterápiaként, illetve egyéb antidiabetikumokkal kombinációban alkalmazhatók. Az SGLT-2 inhibitorok szelektíven és reverzibilisen gátolják a vese proximális tubulusaiban található, a glükózt – az inzulintól független módon – a vizeletből a vérkeringésbe visszajuttató SGLT-2-transzportert, írja a PharmaOnline.

SGLT-2-gátlók mint a húgysavszint csökkentői

A 2012 óta forgalomban lévő „gliflozin” hatóanyagokról bebizonyosodott, hogy azok a vércukorszint csökkentése mellett kedvezően hatnak a húgysavszintre is. Az, hogy ez utóbbi hatás milyen mechanizmusokon keresztül valósul meg, részleteiben nem ismert. Tény azonban, hogy az SGLT-2-gátlók adagolása a húgysavszint klinikailag releváns mértékű csökkenéséhez vezet. Mivel a magas húgysavszint és a köszvény közötti kapcsolat igazolt, felmerült a kérdés, hogy az SGLT-2-inhibitorok alkalmazása eredményesnek bizonyul-e a köszvény előfordulási kockázatának csökkentésében.

Ritkábban diagnosztizálnak köszvényt, ha SGLT-2-gátlót szed a cukorbeteg

A Torontói Egyetem kutatói 295907 USA-beli cukorbeteg kezelési aktáinak áttekintésével arra keresték a választ, hogy az SGLT-2-gátlók, illetve a GLP-1-receptor agonisták (amik nem befolyásolják a húgysavszintet) alkalmazása miként befolyásolja a köszvény kialakulásának a kockázatát (a még nem köszvényes cukorbetegeknél).

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az SGLT-2-inhibitorok esetén az átlagos megfigyelési idő 302 napos, míg a GLP-1-agonistáknál 261 napos volt. Ez alatt az idő alatt a SGLT-2-inhibitoros kezelésben részesülők közül 486 főnél (4,9 megbetegedés/1000 betegév), míg a GLP-1-agonista-kezeltek közül 685 főnél (7,8 megbetegedés/1000 betegév) állították fel a köszvény diagnózisát.

Több mint harmadával csökkenthető köszvény-kockázat

A statisztikai elemzések rámutattak arra, hogy az SGLT-2-kezelés 36 százalékkal redukálta a köszvény kialakulásának a kockázatát (HR 0,64; 0,57-0,72; 95 százalék CI). Mindez klinikailag releváns mértékű protektív hatást takar a köszvény kialakulásával szemben.

(Forrás: Ann Intern Med)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés