hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Véd a hideg az aleppói ördög ellen

A terrorizmus és a diktatúra mellett még egy jelenség miatt is szenvednek Szíriában: terjed a leishmaniasis nevű, szörnyű sebekkel együtt járó fertőző betegség – írja az MNO.

A betegség korántsem új keletű a Közel-Keleten, Szíriában évszázadok óta ismerik, és gyakran emlegetik „aleppói ördögként”. A kórokozó dél-amerikai változatát szokás húsevő baktériumnak is nevezni, a szíriai verzió némileg eltér ettől: a leishmania nevű parazita rovarok útján terjed, és ha a rovar megcsíp egy embert, a parazita bekerül a vérkeringésbe, s  nagyon csúnya sebeket okoz.

Napjainkban körülbelül 1,3 millió ember fertőződik meg évente. Mivel azonban a legszegényebbeket érinti, mindeddig viszonylag kevés figyelmet fordítottak hatásos gyógymódok kifejlesztésére.

A betegség tömeges, Európába történő átterjedésétől nem kell félni, akkor sem, ha folyamatosan érkeznek menekültek a régióból. A kórokozó ugyanis rovarok útján és nem közvetlenül emberek között terjed, ráadásul nem is viseli el a hidegebb éghajlatot – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink