2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Vastüdő, esetnapló és mentőautó

Mentők egykoron és napjainkban címmel nyílt időszaki mentéstörténeti kiállítás a Debreceni Irodalom Házában, közli a Dehír.

Újra mentőautó állt az egykori debreceni mentőállomás épületének udvarán: itt volt ugyanis a bázis 1950 és 1972 között. A „Mentők egykoron és napjainkban” című kiállítás megnyitóján Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt emelte ki, hogy a debreceni mentőállomás ugyanabban az évben, 1887-ben alakult meg, mint az országos szolgálat.

A tárlat a 19. századtól napjainkig mutatja be egyebek mellett a mentős felszereléseket és orvosi eszközöket. A vastüdő a kiállítás központi eleme: a különleges szerkezet egy 20. századi, hordozható változat. Érdekessége, hogy a fejlesztés magyar mentődolgozókhoz köthető. Emellett korabeli dokumentumok és ritka fényképek is színesítik a kiállítást.

Korabeli működéstörténeti anyagokkal, képekkel, esetnaplókkal, autómodellekkel, még a közelmúltban is használatos eszközökkel, amely az országos mentőszolgálatnál megtalálható volt, itt ezen a kiállításon bemutatjuk – mondta Debrődi Gábor, a Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatója.

Az időszaki kiállítás szeptember 29-éig látható a Debreceni Irodalom Házában, írja a lap.

(forrás: Dehir.hu)
hirdetés

Könyveink