hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Vastagbélrák-gyógyítás: tettek egy lépést

A vastagbél-daganatos betegek gyorsabb kivizsgálására és terápiájára adna plusz 150 millió forintot az egészségügyi kormányzat – értesült a NOL.

A lap információi szerint ezzel mintegy 2000 beteg juthatna egy hét alatt az „életmentő” diagnózishoz, amire most legalább fél évet kell várni.

Az, hogy ezen a területen valami elindult, hatalmas előrelépés, ám nem elég nagy – kommentálta a lap értesülését Weltner János sebész főorvos. Évente nyolc és félezer embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, és 5084 ember hal meg vastagbélrákban, miközben szervezett szűrővizsgálattal és a kiszűrt esetek azonnali gondozásba vételével a halálozások 80 százaléka megelőzhető lenne.

A sebész gyors kalkulációja szerint az új esetek harmadának kivizsgálására lehet elég a pénz. Mint mondja: jelenleg ha valakinél fölmerül a vastagbélrák gyanúja, akkor a teljes diagnózisig akár félévet is eltölthet szakorvosi vizsgálatokra várva. Laborra, CT-, és MR-vizsgálatra is szükség lehet. Weltner János állítja: a kivizsgálásra elegendő lenne egy hét is, de miután nincs rá pénz, a betegek előjegyzési listákra kerülnek. A vastagbélrákot eredményesen csak az időben elvégzett műtéttel lehet gyógyítani, akik viszont csak a diagnózisra várnak fél évet, gyakran már operálhatatlan állapotba kerülnekolvasható a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink