2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Varsóban nem tettek le a tervről

A súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő vagy életképtelen magzatok esetében is megtiltanák a terhesség megszakítását, írja a vs.hu.

"Törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is, amikor a gyermek biztosan meghal vagy súlyos fejlődési rendellenessége van, szüléssel végződjenek, hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni és neve legyen", mondta Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy interjúban. A PiS azt javasolja, hogy ez alól csak azok az esetek legyenek kivételek, amelyekben az anya egészsége vagy élete veszélyben forog.

A kormány politikáját meghatározó politikus alig néhány nappal azután állt elő ezzel a javaslattal, hogy a lengyel nők tömeges tiltakozása nyomán pártja képviselői a parlamentben maguk is elvetették az abortusztörvény szigorításáról szóló civil javaslatot. Az teljesen betiltotta volna a terhességmegszakítást, és 5 évig terjedő börtönnel indítványozta büntetni az abortuszon áteső nőket és a műtétet elvégző orvosokat.

Kaczynski tagadta, hogy pártja a tüntetések hatására gondolta volna meg magát. Szerinte a PiS egy újabb abortuszellenes törvényt dolgoz ki, amely visszaszorítaná a terhességmegszakításokat a magzati betegségek vagy olyan genetikai rendellenességek esetében is, mint például a Down-szindróma, írja a lap.

(forrás: vs.hu)
hirdetés

Könyveink