hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Várólisták: egyre hosszabbak

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint közel ezer emberrel több vár műtétre most, mint egy hónapja, ám Rétvári Bence az ATV-nek azt mondta: "sikeres a kormány várólista csökkentési programja".

Az átlagos várakozási idő a térd- illetve csípőprotézis műtétnél 295 nap, míg a gerincstabilizáló műtét esetén több mint 350 nap. A gyöngyösi kórházban szürkehályog műtétre öt hónapot vár a beteg. Mindezekre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai utalnak.

Közben Rétvári Bence arról beszélt az ATV Híradójának, hogy az elmúlt években "nagyon sikeres a kormányzatnak a várólista csökkentési programja, hiszen érezhető mértékben csökkent a várólistán várakozóknak a száma".

Komáromi Zoltán szerint a baj ott kezdődik, hogy nem nő a kórházak bevétele, így a drága műtéteket nem tudják megcsinálni. Probléma az is, hogy a béremelések ellenére is siralmas a kórházi állomány fizetése. Erről már a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke beszélt. Soós Adrianna elárulta azt is, hogy egyes kórházakban akkora a baj, hogy a hónap végén már nem lenne szabad beteget beengedni, mert nincs már rá pénz.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink