hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Van, hogy csak ártanak a szűréssel

Vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyekből csak kárunk származhat, és ez előre tudható – írja cikkében a Biztosítási Szemle.

A lap a Budapesti Corvinus Egyetem Egészség-gazdaságtani és Egészségügyi Technológiaelemzési Kutatóközpontja munkatársainak cikkét idézi (s teszi az egészet is elérhetővé), annak kapcsán, hogy sokan ma éppen a szűrővizsgálatok miatt fizetnek külön egészségbiztosítást.

Példaként a kutatók a PSA (prosztata specifikus antigén) vérből való kimutatásán alapuló prosztatarák szűrést emelik ki.

Az irodalmi példa szerint egy tízéves periódusban az évente szűrt és egyáltalán nem szűrt ötven feletti férficsoportban ugyanannyian haltak meg prosztatarákban. „A szűrővizsgálat eredményeképpen tehát nem beszélhetünk megnyert életekről, életévekről” – vonnak mérleget. Ugyanakkor a szűrt csoportban nagy számban végeznek felesleges, vagy hibajavító beavatkozásokat, amelyek költségesek és kockázatosak is. „Minden tekintetben jobban járnak tehát a nem szűrők csoportjába tartozó férfiak” – olvasható a biztositasiszemle.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés