hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

Van, amiben hazánk a harmadik: alkoholfogyasztásban

Magyarország a harmadik, Németország pedig az ötödik egy nemzetközi alkoholfogyasztási listán. Leggyakrabban az idősek és a fiatalok kerülnek alkoholmérgezéssel a kórházba, és növekszik az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett erőszakos bűncselekmények száma is.
A nemzetközi összehasonlítás aggodalmat váltott ki Németországban. Elgondolkodtató, hogy egyre többen kerülnek alkoholmérgezéssel kórházba, miközben az országos alkoholfogyasztás nem nőtt. 2008-ban mintegy 109 300 embert vittek kórházba akut mérgezéssel. Ijesztő, hogy ebből közel 25 700 gyermek volt még. Új irányzatnak számít ugyanakkor, hogy az idősebbek is egyre gyakrabban néznek a pohár fenekére. Azaz az utóbbi időben nem csupán a 10 és 20 év közötti fiatalok isznak mértéktelenül, de a 65 és 80 év közöttiek táborában is erős ütemben növekedett a teljes lerészegedéshez vezető alkoholfogyasztás. 
 
A különböző függőségi betegségekkel foglalkozó szövetségi hatóság az úgynevezett tiszta alkohol 2008-as fogyasztását vizsgálta az Egészségügyi Világszervezet még korábban közzétett adatai alapján. A csütörtöki lapokban ismertetett beszámolóból kitűnt, hogy Németország az egy főre jutó évi 12 literes fogyasztással „vívta ki” az ötödik helyet, míg Magyarország 13,6 literrel végzett a harmadik helyen. A listát Luxemburg 15,6 literrel vezette, míg Németországot Nagy-Britannia 11,8 literrel, Franciaország pedig 11,4 literrel követte. Az ebből a szempontból legelőkelőbbnek számító utolsó helyre 5,2 literrel Kína futott be. 
 
A szakértők felhívták a figyelmet a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás súlyos egészségi, illetve egyéb jellegű társadalmi kockázataira. Ami az előbbit illeti, az alkohol okozta betegségek, illetve halálesetek száma az országban még soha nem volt olyan magas, mint az elmúlt években: évi átlagban több mint 70 ezer, az alkoholfogyasztás következtében történt elhalálozást jegyeztek fel. 
 
A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy az alkoholfogyasztás következtében megnőtt az erőszakkal elkövetett bűncselekmények száma is. Christina Rummel,a projekt vezetője elmondta, hogy tíz esetből háromszor alkoholos befolyásoltság alatt követik el például az emberölést, a nemi erőszakot vagy más erőszakos bűntényt. Az áldozatok pedig legtöbbször nők vagy gyerekek. 
 
Az évkönyv készítői az eddiginél jóval erőteljesebb fellépést sürgettek az alkoholfogyasztás ellen. Követelték például az alkohol reklámozásának a lehető legteljesebb korlátozását, rémisztőnek nevezve, hogy hatalmas plakátokon a különböző alkoholfajtákat "boldog és vonzó fiatalok" reklámozzák. Hangsúlyozták továbbá, hogy az államnak jóval több pénzt kellene fordítania az alkohol hatásaival kapcsolatos felvilágosításra, illetve a már függőségnek számító fogyasztás megelőzésére. 
 
A szakértők úgy vélekedtek: a nők esetében már kockázatosnak számít, ha naponta 12 grammnál több tiszta szeszt – azaz mintegy negyed liter sört – fogyasztanak. A férfiak esetében ugyan ez a határ 24 gramm, azaz fél liter sör fölött van.
 
Pálfi Krisztina, Magyar Nemzet Online
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés