hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Van, aki allergiás a saját ondójára

Az Utrechti Egyetemen dolgozó Marcel Waldinger, aki a Szexuális pszichofarmakológia nevű részleget vezeti, munkatársaival egyetemben a ritka szexuális betegségekre specializálta magát. 

Az utóbbi években érdeklődése a POIS-szindróma (Postorgasmic Illness Syndrome - orgazmust követő betegség) felé fordult. Ennek az először 2002-ben a Journal of Sex and Marital Therapy-ban közölt férfi betegségnek az a lényege, hogy ejakulációkor, azaz az ondó kilövellését követően a férfiaknál fejfájás, láz, fáradtság, izomfájdalom, nátha, kötőhártya-gyulladás lép fel. A panaszok néhány órától egy hétig is eltarthatnak, s ha nem csökkennek, előbb-utóbb a szexuális élet zavara követi őket. Korábban azt hitték, hogy irodalmi ritkaság, ám egyes kutatók szerint a gyakorisága elérheti a 0,25-1 százalékot. Csak éppen a férfiak szeméremből hallgatnak róla, illetve a laikusok nem is ismerik fel a betegséget, az összefüggést nemi életük és a tüneteik között.

Eddig azt gondolták, a POIS-szindróma alapvetően pszichés, pontosabban pszichoszomatikus eredetű, ám a holland kutatóknak mostanra sikerült bebizonyítaniuk, hogy egy furcsa allergia áll a panaszok hátterében: a férfi ak túlérzékenyekké válnak a saját ondójukkal, pontosabban a benne található fehérjével szemben.

Waldingerék a Journal of Sexual Medicine nevű szaklapban ismertették kísérletüket. Összesen 33 POIS-szindrómás férfin végezték el a klasszikus Prick-allergiatesztet: sokszorosan higított ondójukból egy cseppet az alkarjukra tettek, és egy apró tűvel a felhámba juttatták. 29-nél, azaz 88 százalékuknál alakult ki a jellegzetes allergiás bőrreakció, azaz bizonyultak túlérzékenynek a saját spermájukkal szemben.

Ugyanabban a szaklapban rögtön két betegük eredményes – és hosszas, egy-két évig tartó – gyógyítását is ismertették. Az allergiás betegségek terápiájában jól ismert, túlérzékenységet csökkentő eljárást alkalmazták. Egyre nagyobb dózisban a bőrük alá fecskendezték az allergiát kiváltó anyagot, azaz a saját ondót, és ezzel mintegy „edzették” az immunrendszert, és kioltották annak túlzott reakcióját, azaz az allergiát. Ezt bizonyította az is, hogy a kezelést követően megszűntek az „influenzás” panaszok.

A teljes cikk a Népszabadság Online-on olvasható.

Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink