hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Van, ahol már a nőgyógyászat is hiányszakma

A HRPortál a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnökét, dr. Dénes Tamást kérdezte.

(...) Átlagosan mekkora béremelésre lenne szükség, hogy tovább csökkenjen a magyar orvosok migrációja?

Ezt nehéz megmondani, de az biztos, hogy folytatni kell a bérrendezést, mert nemcsak a V4-es országok hagytak le minket, hanem Romániában is magasabb bért visznek haza a kollégák. Pl.: Romániában egy szakorvos ügyeletekkel közel 1 000 000 nettó forintot visz haza (itthon 3-4 ügyelettel egy két szakvizsgás szakorvos kb. 400-500 000 nettó ft-ot kap kézhez), míg egy teljesen kezdő kicsivel több mint 200 000 forintot. A rezidenseknek van lehetőségük 100 ezer, illetve hiányszakmák tekintetében 150 ezer forint ösztöndíjat igényelni, amennyiben vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt és itthon dolgoznak legalább annyi ideig, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

A béremelésen kívül milyen további lépésekre lenne szükség, hogy kevesebb orvos, rezidens és fogorvos menjen külföldre dolgozni?

Véleményem szerint az egészségügyben dolgozók bérrendezése és a hálapénzrendszer megszüntetése, tiltása az elsők között kell hogy legyen. Ha ezt a két lépést nem meri meglépni a kormány, akkor a lényeget nem változtatjuk meg a rendszerben: a perverz motivációkat és a rossz irányba ható érdekeltségeket. Jelenleg a rendszer úgy van beállítva és működtetve, hogy az orvosokat arra kényszeríti, hogy a megélhetésüket a hálapénzre és egyéb jövedelemforrásra építsék, ami gátol minden olyan reformot, ami a struktúra változtatásával is járna. Az orvosok ragaszkodnak a helyhez, ahol dolgoznak, mert ott építették ki egzisztenciájukat, ott ismerik őket a hálapénzes beteg, ott köttettek meg az alkuk a kórházigazgatókkal, akik bizonyos dolgokat elnéznek, csak hogy megtartsák a működőképesség látszatát. Egy ilyen rendszerben egy betegbiztonságra és hatékonyságra törekvő átalakítás, centralizálás halálra van ítélve, mert egy 300 000 forintos szakorvosi alapbérért senki sem hajlandó megmozdulni, de az egyéb reformtörekvésekre is csak legyint, és azt mondja magában, hogy ez csak tiszavirág életű kezdeményezés, csak ki kell várni, míg új államtitkár vagy miniszter lesz és akkor úgyis más szelek fújnak majd. Mi soha nemcsak a béremelésekért küzdöttünk, a betegbiztonság volt az egyik legfontosabb célkitűzésünk, de a betegbiztonság alapja a megfelelő számú és szakképzettségű egészségügyi dolgozó, ide értve az ápolókat, technikai személyzetet és orvosokat is. (...)

 Melyik az a régió és szakterület, ahonnan leginkább hiányoznak a szakorvosok?

Értelemszerűen a szegényebb régiókban a legrosszabb a helyzet, de van már olyan hely, ahol a nőgyógyászat is hiányszakma. A nagy központok is néha csökkent kapacitással működnek, mert nincs megfelelő számú altatóorvosuk, illetve intenzív osztályos nővérük. (...)

A teljes beszélgetés

(forrás: HRPortál)
hirdetés

Könyveink