hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Változtatni kell a haldokló betegek ellátásán

A Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) álláspontja szerint a haldokló betegek jobb ellátásáért változtatni kell az orvosok szemléletmódján és a törvényi szabályozáson is – mondta Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese a NET keddi soros ülését követő sajtótájékoztatón.
A szakember elmondta, hogy Magyarországon a hospice rendszer 2003 óta folyamatosan fejlődik, de az orvosi szemléletet nehéz megváltoztatni. Hegedűs Katalin hozzátette, az egészségügyi tanács javaslatot tett arra, hogy a graduális és szakképzésben kapjon nagyobb hangsúlyt a haldokló betegek ellátása. „A fájdalomcsillapítás és a tünetek kezelése az, amiben borzalmasan gyenge az orvosi kar” – jelentette ki.
 
Ezen túlmenően a törvényi szabályozáson is változtatni kellene – folytatta -, mert az egészségügyi törvény betegjogi fejezete kitér ugyan arra, hogy egy haldokló beteg visszautasíthat életfenntartó kezelést, e rendelkezés alkalmazása azonban bizonytalan mind az orvos, mind a beteg részéről, „sem a betegek, sem az orvosok nem tudják, hogy milyen lépések alapján történhet ez a visszautasítás”. Kitért arra is, hogy a hospice mozgalom szemléletmódját kellene szélesebb körben alkalmazni a haldokló betegek ellátásában.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés