2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Válsághelyzet Venezuelában

Az alapélelmiszerek 68%-ából hiány van, az emberek éheznek, idén 1660%-os áremelkedés lesz, az egészségügyben már tavaly óta válsághelyzet van, közli az InfoRádió.

"Humanitárius válsághelyzetet" hirdetett az élelmezés terén az ellenzéki többségű venezuelai parlament helyi idő szerint kedden, és ezt az ENSZ-szel, valamint az Amerikai Államok Szervezetével (OAS) is tudatta.

A törvényhozás azonnali válaszlépésre kérte az állami szerveket, hogy hatékonyan felvehessék a harcot az élelmiszerhiánnyal és az éhezéssel szemben. A venezuelai parlament egy bizottság létrehozásával járul hozzá a küzdelemhez, amelynek célja a nemzetközi források felderítése és bevonása lesz.

A 9,6 millió lakosú Venezuelát súlyos gazdasági válság sújtja: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció teljesen elszállt. A Nemzetközi Valutaalap 2017-re 1660 százalékos áremelkedést vár.

Tavaly januárban a törvényhozás az egészségügyben hirdetett humanitárius válsághelyzetet a gyógyszer- és eszközhiány miatt, emlékeztet a lap.

(forrás: MTI / Inforádió)
hirdetés

Könyveink