hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Valentin-nap: a szerelem kémiája

Az Amerikai Vegyészeti Társaságnak a Youtube-on futó Reactions című sorozata Valentin-nap alkalmából stílusosan a szerelem kémiájába vezeti be a nézőket. Eszerint a szerelem nem más, mint dopamin és oxitocin hatása, és sokban hasonlít a drogfüggőséghez is.

Bár a közvélekedés szerint a szerelem valami olyasmi, ami örökzöld dalokhoz és szonettekhez szolgáltat témát (nem is beszélve a szerelmi komédiákról), a szerelem tulajdonképpen csak neurotranszmitterek bonyolult kapcsolati rendszere – derül ki az American Chemical Society Reactions (korábban Bytesize Science) című sorozatának legújabb darabjából.

A videón Abigail Marsh, a Georgetown University pszichológus professzora azt magyarázza, hogy a jó érzést keltő neurotranszmitterek – például a dopamin és az oxitocin – miként segítik az élethosszig tartó kapcsolatok kialakulását és fennmaradását a préripockoknál, akik – az emberekhez hasonlóan – a monogámia hívei. „Ha blokkoljuk az oxitocinreceptorokat, ezzel teljesen megszakítjuk a párkötődést eredményező választ” – emeli ki.

„A bennünk romantikus érzéseket keltő személyek ugyancsak serkenti szervezetünkben az oxitocin termelődését, melynek eredményeként fokozódik a dopamintermelés, ennek nyomán pedig úgy érezzük, hogy ő az a személy, akihez kötődni akarunk” – mondja Marsh professzor, aki arra is kitér a videóban, hogy az addikciót okozó drogok és egyéb kémiai szerek hasonló módon hatnak az agyra, mint a szerelem. Ez egyben magyarázatot adhat a szakítás vagy szerelmi csalódás nyomán érzett szívfájdalomra és megvonási tünetekre is.

Sok egyéb érdekes részlet is kiderül a videóból:

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink