hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Választás előtt tüntetés

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint nem lehet tovább várni, ezért tüntetést tartanak két héttel az országgyűlési választás előtt, írja az ATV.

„Drága az életünk, szeretnénk, ha tovább tartana, ezért álljunk ki magunkért és azok mellett az egészségügyi dolgozókért, akiktől az életünk függ” – ezzel a felhívással hirdetett tüntetést a Független Egészségügyi Szakszervezet március végére. Szerintük ugyanis tarthatatlan, hogy:

- a magyarok ma átlagosan 5 évvel élnek rövidebb ideig, mint máshol Európában,
- 2017-ben is rövidebb életre számíthattunk, mint 2014-ben,
- kétszer annyian halnak meg nálunk rákban és infarktus után is magas a halálozási szám,
- egy magyarnak háromszor annyi az esélye, hogy egy érszűkület miatt levágják a lábát, mint máshol az Európai Unióban,
- egy ápolónő, mentő-dolgozó, szociális gondozó bére 40 százalékát sem éri el a nyugati béreknek.

Az ATV Start vendége volt Soós Adrianna szakszervezeti elnök, aki elmondta: nem tudják mekkora lesz a részvétel a demonstráción, mert sok egészségügyi dolgozó attól fél, ha megjelenik a tüntetésen, retorziók fogják érni a munkahelyén. „Rendszeresen van erre példa, emiatt nem is nagyon mernek nyilvánosan beszélni” – fogalmazott. Hozzátette, a munkaerőhiány miatt Budapesten nem hat annyira a fenyegetés, de egy kisvárosban nem válogathatnak a munkahelyek között az egészségügyi szakdolgozók. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozókat várják a tüntetésre, hanem minden olyan embert, aki szeretne tovább élni.

Arról is beszélt, hogy miért az országgyűlési választás előtt készülnek tüntetni. Azt mondja, ha várnak még fél évet, akkor további ezrek fogják elhagyni a pályát, és már így is tarthatatlanul sokat kell dolgozniuk a munkaerőhiány miatt. „Figyelmeztetnünk kell, hogy bármilyen kormány is lesz, itt már nem lehet hónapokat várni” – fogalmazott, és hozzátette: a márciusi demonstráció teljesen politikamentes lesz.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink