2024. április. 23., kedd - Béla.

Etikai megfontolások az orvosi erőforrások elosztásához

Válaszokat vár a minisztertől a Magyar Orvosi Kamara

A kormányzat adós a magyarázattal, mivel a jelenlegi intézkedések és a jelenlegi epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban, közli honlapján a Magyar Orvosi Kamara, amely válaszokat vár a minisztertől.

Az elmúlt két hét eseményeire nem kaptunk eddig sehonnan racionális érveket, sem tényeket, sem valós indoklást. Nemcsak az elmúlt események okát nem ismerjük, de a jövőre vonatkozó terveket sem, közli honlapján a köztestület. Mint írják: a kormányzat adós a magyarázattal, mivel a jelenlegi intézkedések és a jelenlegi epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban.

Az egészségügyi dolgozók egy része állás és jövedelem nélkül maradt, másik része erején túl teljesítve próbál gondoskodni a betegeiről. Sokan komoly orvosetikai döntésekre kényszerülnek, mert látják, hogy az elbocsátott beteg nem fog ugyanolyan színvonalú ellátásban részesülni otthon, ha viszont ellenállnak, állásukat elvesztik, és akár politikai támadások közepén találják magukat.

A MOK megpróbálja a jelen járványhelyzetet szakpolitikaként, az egészségügy ügyeként kezelni – csak épp a védekezést a belügyminiszter irányítja, a védőfelszereléssel érkező repülőket a külügyminiszter vagy az innovációs és technológiai miniszter fogadja, a kórházakat és a lélegeztetőgép-gyárat a miniszterelnök látogatja, a védekezésről rendőrök és katonák tájékoztatnak.

Az ember tud áldozatot hozni, ha van miért. A járványt mi is komolyan vesszük, és látjuk a végső célt is, de az odavezető út teljes homályba vész, írják, s közlik Kincses Gyula elnök levelét.

*

Tisztelt Miniszter Úr!

A mindennapi betegellátásban küzdő kollégák tömeges visszajelzése szerint az ellátórendszerben fokozódik a bizonytalanság és a feszültség, mert számukra ad hoc utasítások alapján, a célállapot és az odavezető folyamat ismerete nélkül zajlik az egészségügyi rendszer járványhelyzet miatti szükségszerű átszervezése.

Az egészségügy dolgozói egy -egy miniszteri levélből tudják meg a következő lépést, de nem tudják milyen ütemezésben, mire kell felkészülniük. Nem ismert, hogymilyen járványterjedési dinamika esetén milyen forgatókönyvhöz kell igazodniuk, számolniuk kell-e esetleges kirendelésükkel. A szakmailag nem indokolhatóan rövid határidejű átszervezések komoly orvosetikai -lelkiismereti problémákhoz vezettek. Bízunk benne, hogy mindezek a lépések egy meghatározott terv részei, és nem pillanatról pillanatra,ötletszerűen meghozott döntések. Erről a tervről azonban az egészségügy szereplőit is tájékoztatni kell, mertegy reális, megalapozott terv megvalósításához elengedhetetlen a szakma bizalma és együttműködése. Mindez kizárólag fegyelmi-utasítási eszközökkel nem érhető el. A jelenlegi bizonytalan helyzet, a nehezen értelmezhető utasítások bizalmatlanságot, érthető ellenérzést váltanak ki azokból, akiknek az együttműködését kellene az EMMI-nek elnyernie. Az eredményes védekezéshez, a szakma bizalmának megnyeréséhez együttműködésre, a tervek iterációjára, a szakmai javaslatok meghallgatására, és adott esetben beépítésére is szükség lenne.

Azt is komoly problémának tartjuk, hogy a rendszer átalakítását, válsághelyzetben valóműködését meghatározó dokumentumok ma levél formájú miniszteri utasítások. Ezek nem jelennek meg a közlönyben, de még az EMMI honlapján sem érhetők el.

A fentiek alapján a következő határozott kérésselfordulunk Miniszter Úrhoz:

• Hozza nyilvánosságra az ellátórendszer átalakításának tervét, ennek forgatókönyveit és ezek háttérszámításait. Ezen dokumentumokat kérjük a MOK elnökségének is megküldeni.

• A miniszteri utasításokat tegye hozzáférhetővé rendszerezett, visszakereshető formában, és ezek kiadásakor a MOK elnöksége is kapjon ezen levelekből egy példányt, mert az együttműködést nem segíti az, hogy az érdemi utasításokról a MOK vagy a sajtóból, vagy egyes tagok által esetlegesen megküldött dokumentumokból értesül. Ha a MOK is birtokában lenne ezeknek a dokumentumoknak, azzal a kollégákat is tudnánk információval segíteni a feladatok végrehajtásában

Tisztelt Miniszter Úr,

Mindannyian a járvány elleni eredményes küzdelemben vagyunk érdekeltek, a MOK teljes erejével az ellátók és az ellátottak védelméért, a hatékony megelőzésért és eredményes gyógyításért dolgozik.De ehhez a kormányzat részéről nagyobb nyíltságra, együttműködőbb partnerségre és időben megkapott, részletes információra van szükség.

Budapest, 2020. április 18.

A Magyar Orvosi Kamaraelnöksége nevében tisztelettel:

Dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke

*

Etikai megfontolások az orvosi erőforrások elosztásához COVID-19-pandémia idején Magyarországon

cimkék

mok
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés