hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségpolitika

Vakcinabiznisz: 40 százalékos árréssel dolgozik az EKI

Az Omninvest és az Egészségügyi Minisztérium szerződésének - amit személyesen bárki megnézhet az Arany János utcában, de akár fénymásolt formában magával is viheti - egyetlen novuma, hogy a vakcinaüzleten jó nagyot kaszál egy állami cég, az EKI.
A nyilvánosságra hozott dokumentumból annyi derül ki, hogy kik a szerződő felek, mi a szerződés típusa, tárgya, ezen kívül a bruttó érték és a szerződés időtartama. A mindössze két sorból álló táblázat szerint az Egészségügyi Minisztérium négymillió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval, valamint együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az Omninvesttel kétmillió adag H1N1 oltóanyag patikai szállítására. A honlap szerint a kétmillió darabra vonatkozó szerződés ellenértékét nem a központi költségvetésből finanszírozzák, hanem „az oltóanyag értékesítéséből származó bevételből".

A tárca tájékoztatása szerint a teljes szerződést nem teszik ki a honlapra, azonban a dokumentumot bárki személyesen megnézheti a minisztériumban, vagy azokat fénymásolat formájában elviheti.

Az Ominvest Kft. és az egészségügyi kormányzat között kötött szerződésbe —amelyet tíz évre titkosítottak — az Országgyűlés egészségügyi bizottsága zárt ülésen betekinthetett. A november 4-ei ülés után Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, valószínűleg feloldják a dokumentumok egy részének titkosságát, s a szerződés egy részét a tárca honlapján nyilvánosságra hozza.

Kökény Mihály a cég tulajdonosi hátterét firtató kérdésre akkor úgy felelt, azt a bizottsági tagok megismerhették, de ez az üzleti titok körébe tartozó információ, tehát többet erről nem mondhatott az újságíróknak. Hozzátette ugyanakkor: megfelel a hazai és nemzetközi gyakorlatnak a cég tulajdonosi háttere, és egy céget nem az minősít, hogy kik a tulajdonosai, befektetői, hanem az, hogy milyen terméket gyárt.

Amikor az Omninvest pilisborosjenői üzemében az ampullák legördülnek a gyártószalagról, még csak 1090 forintba kerülnek. A patikákban mégis 1930 forintot kérnek el értük. A különbség nagyobb részét egy állami szerv, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet teszi rá, a máskor szokásos 5-6 százalékos nagykereskedelmi árrés helyett 40 százalékot.

Idén 801 millió, míg jövőre 3,746 milliárd forintot kell az államnak a lakosság számára térítésmentesen juttatott vakcinákért fizetni. A patikákba rendelt 2 millió oltóanyagot bizományos értékesítésben használhatja fel a készletgazdálkodási intézet, a megmaradó tételek miatt ott nem érheti kár az államot.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink