hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Vakcina a rheumatoid arthritis megelőzésére?

Egy állatkísérletes modellen végzett új vizsgálat alapján reményünk lehet arra, hogy előbb-utóbb vakcina állhat a rendelkezésünkre a rheumatoid arthritis megelőzésére, írja az OTSZ Online.

A Proceeding of the National Academy of Sciences című lapban publikált közlemény a rheumatoid arthritis megelőzésére szolgáló vakcina kifejlesztésére irányuló kutatásokról ad hírt. Úgy tűnik, hogy a vizsgálatban alkalmazott specifikus protein patkányoknál befolyásolhatja a rheumatoid arthritis kialakulását.

A szerzők mostani vizsgálatukban egy specifikus fehérjére, a 14-3-3 zétára összpontosítva elemezték annak szerepét az arthritis kialakulásában. Kiindulásként feltételezték, hogy a protein részt vesz az arthritis kialakulásának folyamatában. Észrevették azonban, hogy ha ezt a fehérjét eltávolították a rheumatoid arthritis állatmodelljéből, akkor ez az állapot súlyosbodását vonta maga után. Azt találták, hogy a 14-3-3 zéta proteinnel végzett immunizációt követően az ízületi gyulladás enyhébb formában jelentkezett, és az arthritis súlyossága is csökkent. Az oltás beadása segítette a csont minőségének megőrzését is.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a rheumatoid arthritis továbbra is gyógyíthatatlan betegség, ám vizsgálatuk talán az első lépést jelentheti a betegség megelőzése felé. A következő feladat lesz annak tisztázása, hogy a kísérleti vakcinával embereknél is hasonló eredményeket lehet-e elérni, de arra is választ kell találniuk a kutatóknak, hogy e fehérje pontosan milyen hatásmechanizmus révén befolyásolja a tüneteket és az arthritis kialakulását.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés