2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

V4: 600 ezres fizetést akarnak a nővérek

Nővérekből és szülészasszisztensekből nemcsak Szlovákiában, hanem Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon is hiány van, közölte az InfoRádió.

A V4-es országok szakembergárdája kétnapos nemzetközi konferencián gyűlt össze Ótátrafüreden, ahol közös megegyezés alapján felhívták kormányaik figyelmét arra, hogy az európai intézményekkel együttműködve törekedjenek a probléma megoldására, közli a lap.

Zofia Malas, a lengyel nővérkamara elnöke tájékoztatott, hogy az OECD statisztikái szerint százezer emberre Lengyelországban jut a legkevesebb nővér a V4-es országok közül. „Szlovákia ebben a rangsorban a harmadik helyen áll. Nálunk százezer emberre 5,7, míg Lengyelországban mindössze 5,4 nővér jut” – pontosította a számadatokat Lazorová, hozzátéve, hogy míg Németországban egy nővérnek hét, addig Szlovákiában közel harminc betegről kell gondoskodnia.

„Az illetékeseknek illene tudatosítaniuk, hogy amennyiben a visegrádi országokban a nővérek bére nem éri el a legkevesebb 2000 eurót (600 ezer forint), nem fogják ezt a szakmát választani a fiatalok” – szögezte le Tomáš Válek, a Cseh Egészségügyi Dolgozók Uniójának elnöke.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink