hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Üzenet a sárga házból

Lipótjárásra hívja látogatóit a We Love Budapest honlap, amikor szóval, s képpel elbeszéli, hogy mit találtak munkatársai ma az egykori elmekórház területén.

Már vagy hét éve üresen áll az egykor ezreknek otthont adó, több mint 140 éves Lipótmező – idézi fel a lap. – A valamikor gyönyörű, romantikus építmény ma már inkább egy elhagyatott kísértetvárosra emlékeztet. Dermesztő hangulat: málló falak, néhol egy-egy régi boncasztal vagy furcsa falrajz. A hatalmas létesítménnyel évek óta nem kezdenek semmit – lassan enyészet martaléka lesz itt minden.

Bejutva a több hektáros telekre, olykor a századelőt idéző épületek szépségét csodáltuk, máskor hátborzongató élményekben volt részünk. Egy teremben például pár leharcolt boncasztal fogadott bennünket. A rideg szobák és lépcsőházak labirintusában bolyongva élből beugrottak az Ópium kockái, amikor két kikötözés között a hideg vizes medencében üvölt a tébolyult szőke nő. Olykor felújított szobák, máskor ősrégi kórtermek közt baktattunk. Az ötméteres belmagasságú folyosókon erősen mállott a vakolat, a falból csövek lógtak ki. A para-tripet tovább fokozta, mikor a falakon a kezeltek színes, gyermekrajzszerű firkáira bukkantunk – kezdődik a túraismertető a welovebudapest.com-on.

(forrás: We Love Budapest)

cimkék

hirdetés

Könyveink