hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Útlevelet kapnak a gyógyszerek

Nem zárható ki, hogy hamarosan a gyógyszerhamisítás elleni, szigorodó amerikai szabályozáshoz hasonló születik más országokban is – írja a PharmaOnline a tervezet ismertetése alkalmából.

Az új – szenátusi jóváhagyásra váró – szabályozás a hamis és illegális készítmények kiszűrését célozza – írják –; lényege, hogy a vényköteles gyógyszertermékek gyártóira, az átcsomagolásukat végző gazdálkodó szervezetekre, a nagy- és kiskereskedőkre, a logisztikai szolgáltatókra olyan egységes szabályozást alkalmaz, amelynek célja annak megakadályozása, hogy az ellátási láncba illegális termék bekerüljön, illetve az esetleges gyanús termékek kivizsgálása a lehető leggyorsabban és hatékonyan megtörténhessen. Illegális terméknek tekinti a jogszabály azt a vényköteles gyógyszert, amely a gyártó jelzése szerint hamis, módosított vagy lopott, illetve amelyet szándékosan meghamisítottak és ez súlyos egészségkárosodást eredményezhet, valamint amely egyéb okból nem alkalmas a forgalmazásra, mert valószínűsíthető, hogy súlyos egészségkárosodást eredményez.

A nyomon-követhetőséget az adott gyógyszer tranzakciós történetének feltárásával kívánja elérni. Az erről szóló nyilatkozat tartalmazza a gyógyszer útján lezajlott valamennyi tranzakciót, kezdve a gyártóval, illetve az ellátási láncban elsőként szereplő kereskedővel. Ezzekkel kapcsolatban olvasható benne: a vényköteles gyógyszer neve, hatáserőssége, dózisa, nemzeti gyógyszerkódja, csomagolási egysége, annak száma, mennyisége, a tranzakció dátuma, az átruházó és átvevő adatai. Tranzakciós nyilatkozat kiadására az ellátási lánc valamennyi szereplője köteles – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink