hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Utazásorvostan az utazóknak

Az utazások egészségügyi kockázatairól dr. Felkai Péterrel, az utazásorvostan szakértőjével beszélgetett a Szabad Föld.

Az utazásorvostan az orvostudomány fiatal területe, e témában az első előadást 2004-ben tartották a Debreceni Egyetemen, s a kontinens első utazás-orvostani tanszéke is ott alakult meg – mondta a Szabad Földnek dr. Felkai Péter.

– A felmérések szerint 2020-ra 16 billió utazással számolhatunk évente. A last minute utak, a fapados járatok lehetővé teszik, hogy mindenféle korú és anyagi helyzetű ember útnak induljon, ezért sok csecsemő és időskorú krónikus beteg is bekapcsolódik a nemzetközi turizmus vérkeringésébe, ami orvosi problémákat vet fel. Az új betegségek órák alatt juthatnak el egyik kontinensről a másikra, mint például a SARS-vírus vagy a Zika-láz, továbbá régen elfeledett kórok is felüthetik a fejüket, melyek orvoslását megint csak tanítani kell. A kollégáim többsége például még soha nem találkozott a kolerával, holott Jemenben épp mostanában terjed a járvány, de hozzánk közelebb is belefuthatunk veszélyes vírusba: Romániában a kanyaró lassan egy éve fertőz – figyelmeztet a szakember.

A fertőző betegségek ellen a leghatékonyabb oltalom a védőoltás, de csak kevés kór ellen létezik vakcina.
A többit fokozott személyi higiéniával, az ételben-italban való óvatossággal háríthatjuk el – magyarázza Felkai doktor, aki szerint – főként, ha trópusi éghajlaton kalandozunk – csupán négy F-et kell betartanunk.

Fejtsük le a héját:
ez vonatkozik a zöldségekre és gyümölcsökre, amelyeket nem elég megmosni, hiszen a víz is fertőzhet. A banán belseje például teljesen biztonságos, mint ahogyan a narancsé is.
Forraljuk fel: vizet a csapból sohasem szabad inni, csak lezárt, eredeti csomagolású palackból.
Főzzük meg: valamennyi nyersen kínált étel veszélyes lehet.
Felejtsük el: a talán legfontosabb „F” akkor lép érvénybe, ha az előző három közül egyik sem megoldható. Például bármennyire is kínálja magát a fagylalt, ha nem tudjuk, milyen vízből készült, válasszuk helyette az előre csomagolt jégkrémet.

Ha nyaralást tervezünk, a gyermek 4-5 éves koráig okosabb inkább Európa területén maradni – tanácsolja dr. Felkai Péter. A tengerentúlra a többórás repülőúton még a legstrammabb kicsi is hosszas bömbölésbe kezdhet, mert a nyomásváltozásokra rendkívül érzékenyen reagál, megfájdul a füle. Ilyenkor segíthet, ha az édesanya megszoptatja a csecsemőt vagy megeteti-megitatja a csemetéjét.
Az idős utazóknak szintén érzékeny a szervezete. Labilis a hőháztartásuk, ügyelniük kell rá, hogy ne száradjanak ki. Általában több betegségtől is szenvednek, rosszabb az egyensúlyérzékük, így könnyebben elesnek – folytatja Felkai doktor.

A krónikus betegséggel élők indulás előtt keressék fel házi- vagy kezelőorvosukat, és beszéljék meg azt is, hogy az időeltolódás miatt hogyan állítsák át gyógyszereik bevételének idejét, a cukorbetegek az inzulin adagolását.

(forrás: Szabad Föld)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés