2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Utazás a koponya körül: a vizsgálat, amely életet menthet

Súlyos COVID-szövődmények, stroke, agyi aneurizma és agydaganat – betegségek, melyeket „átlagos módszerekkel” bizonyos esetekben nehéz diagnosztizálni, főleg akkor, ha tünetek sem jelentkeznek. Dr. Vértes András főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője kutatások sorával mutatott rá, miért van fontos szerepe az MR-nek.

Lüktet, sajog, hasogat, szorít – a neurológusok mintegy 150 fajta fejfájást tartanak számon, melyeket akár az egészséges emberek is megtapasztalhattak. Az Amerikai Fejfájás Társaság kutatásából ugyanakkor kiderült, hogy a koronavírus-fertőzés egyik tünete a fejfájás, amely számos súlyos betegséget jelezhet. „A tanulmány szerint a koronavírus által okozott leggyakoribb strukturális eltérés a meningitisz, a jóindulatú, de nyomás fokozódás miatt veszélyes szövődményeket okozó meningeoma, a rosszindulatú agydaganatok és a lezajlott stroke is.  

A COVID esetében gyakori a neurológiai szövődmény, melynek mechanizmusa nem teljesen tisztázott, de elsősorban gyulladásos folyamatok vezetnek a migrén és más fejfájásos betegség aktivációjához. Egy másik ok lehet a vírusinvázió következtében kialakuló agyhártyagyulladás, amely tartósan jelentkező fejfájásos panaszokat okozhat” – hívta fel a figyelmet dr. Vértes András főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője

Agyvérzés jellegzetes tünetek nélkül?

„Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akiknél nem volt klinikai adat a stroke lezajlására, ugyanakkor az MR-vizsgálat során vaszkuláris eltéréseket igazoltunk” – árulta el a prevencióval is foglalkozó főorvos. Mint mondja, a legújabb kutatások is rámutattak arra, hogy a kisebb mértékű stroke-ot a nyilvánvaló szenzoros tünetek hiánya miatt nagyon nehéz diagnosztizálni. „Ez azért is súlyos probléma, mert magas az újabb, akár már halálos kimenetelű agyvérzésnek.  Az ilyen jellegű vizsgálathoz kontrasztanyagot használunk, így a stroke pontos helyét és méretét is meg tudjuk határozni. Ennek köszönhetően tulajdonképpen 3 dimenziós képet kapunk az agy állapotáról. Az MR éppen emiatt az egyik legfontosabb prevenciós eszköz, hiszen segítségével a legkisebb agyi elváltozások is kimutathatók” – beszélt a részletekről dr. Vértes András, aki egy kanadai kutatás megdöbbentő eredményeit is bemutatta. A Diagnosis of Uncertain-Origin Benign Transient Neurological Symptoms (DOUBT) tanulmány részeként 1028 olyan betegen végeztek agykoponya MR-t, akiknél rövidebb ideig tartó beszédzavar, zsibbadás és szédülés jelentkezett. A hat éven át tartó megfigyelés megdöbbentő eredménnyel zárult. A tudósok azt találták, hogy a kutatásban résztvevő betegek esetében – annak ellenére, hogy enyhe tüneteik miatt az alacsony kockázatú csoportba tartoztak – 13%-kal nagyobb volt az agyvérzés kockázata, mint ahogy azt korábban becsülték.

A fiatalokat sem kíméli az életveszélyes agyi aneurizma

A főorvos szerint a fiatal felnőtteknél a három hétnél tovább tartó fejfájás akár aneurizmára is utalhat. Mint kiderült, további intő jel lehet még a szemfájdalom és szemmozgászavar előfordulása, de a betegség gyakran mindenféle tünet nélkül is kialakulhat.  „Aneurizmának nevezzük az éren lévő kidudorodást, amely leggyakrabban az érfal gyengesége miatt alakul ki. Abban az esetben, ha a tágult ér megreped, akkor artériás vérzés következik be, amely attól függően, hogy melyik szervet érinti, halálos vérzést is okozhat. Az agyi aneurizma által kiváltott vérzés az egyik legveszélyesebb, mivel egy kisebb vérzés is maradandó elváltozással, és gyakran hirtelen halállal is járhat” – magyarázza a szakember, aki arról is beszélt, hogy az időben felismert agyi aneurizma akár teljesen gyógyítható. „A fiatalkori hirtelen halálokok között vezető szerepet játszó agyi aneurizmát MR-vizsgálattal lehet diagnosztizálni. Egy rotterdami vizsgálat 2000 résztvevő szűrése alapján 1.8%, míg egy norvég vizsgálat alapján 1.96% volt a betegség gyakorisága a tünetmentes egyéneknél. A „Familial Intracranial Aneurysma Study” elnevezésű tanulmány során MR-rel 304 résztvevőt vizsgáltak. Azoknál, akiknek a felmenőik között volt agyi aneurizma, 30 éven felüliek voltak és dohányoztak, legalább egy agyi éren 19.1%-ban találtak agyi aneurizmát. Az elváltozást 3 mm felett 89%-ban kimutatja az MR. Az Amerikai Szív és Stroke Társaság legmagasabb szintű, I. fokú ajánlásban tanácsolja az agyi aneurizma MR-t a betegség szűrésére és kimutatására.

Utazás az agykoponya körül: élmény MR-rel a korai diagnózisért

A RadiVert MR Diagnosztikai Központ a mellrák korai kimutatására alkalmas RadiVert Lady, valamint a prosztatarák elleni küzdelem részeként létrehozott RadiVert Gentleman szűrőprogramok után újabb prevenciós kampányt indított. „A szakmai ajánlások és kutatások alapján szükségét éreztük a RadiVert Explorer – Utazás a koponya körül elnevezésű kezdeményezés elindításának is, amely egy hatékony program a koponya átfogó vizsgálatára, az agyi elváltozások feltárására. A prevenciót megalakulásunk első pillanatától kezdve missziónknak tekintjük. Éppen ezért vizsgálat közben fényterápiával és betegbarát légkörrel gondoskodunk a maximális komfortról – pácienseink például az MR-re jellemző kattogó hangok helyett a kedvenc zenéjüket hallgathatják. A pontos diagnózis életet menthet. Ne féljünk tőle!” – hangsúlyozta dr. Vértes András.

A RadiVert Explorer programról itt lehet tájékozódni: https://radivert.hu/radivert-explorer/

 

Kutatások forrása:

Guidelines for the Management of Patients With Unruptured Intracranial Aneurysms: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association.

Thompson BGBrown RD JrAmin-Hanjani SBroderick JPCockroft KMConnolly ES JrDuckwiler GRHarris CCHoward VJJohnston SCMeyers PMMolyneux AOgilvy CSRinger AJTorner JAmerican Heart Association Stroke Council, Council on Cardiovascular and Stroke Nursing, and Council on Epidemiology and PreventionAmerican Heart AssociationAmerican Stroke Association.

Headache in Patients With Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 Infection: A Narrative ReviewAmir Soheil Tolebeyan, MD; Niushen Zhang, MD; Vanessa Cooper

Headache 2020;0:1-8)

Coutts SB, Moreau F, Asdaghi N, et al. Rate and Prognosis of Brain Ischemia in Patients With Lower-Risk Transient or Persistent Minor Neurologic Events. JAMA Neurol. (2019). doi:10.1001/jamaneurol.2019.3063 

(forrás: www.brandmester.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!