hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Utat nyit a kormány - áramolhatnak a kínai gyógyítók

Felszíthatja a nem orvosi képzettségű hagyományos kínai gyógyítók tevékenysége körüli szakmai vitát a kormány honlapjára kifüggesztett legfrissebb rendelettervezet.

Mintegy másfél éve írtunk arról, hogy „további jogalkotásba menekül a kormány a hagyományos kínai gyógyítóknak szakmai egyeztetés nélkül ígért automatikus oklevél-elismerés ügyében”.

Az akkori salátatörvény-módosításba a tiltakozások hatására végül egy olyan változattal került be a hagyományos kínai gyógyászat, mely szerint egy későbbi rendelet rendezné, hogy az ötéves kínai felsőfokú képzést igazoló keleti gyógyítók milyen tevékenységre kaphatnak engedélyt Magyarországon.

Most két  hőhullám között ki is került e tervezet a kormány honlapjára. Ott az előterjesztő így indokolja a rendelet szükségességét:

„Az egészségügyi törvényben meghatározott a hagyományos kínai gyógyászat területén legalább öt éves felsőoktatási képzést követően megszerzett oklevéllel rendelkező személy, kérelmére meghatározott tevékenység végzésére meghatározott időre vonatkozó engedély kiadásának jogszabályi feltételeinek megteremtése. Szükséges az engedélyezési eljárásban közreműködő szervek (engedélyező - Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ, közreműködő szakhatóság - Egészségügyi Tudományos Tanács) engedélyezőigazgatási szolgáltatási díjtételeinek meghatározása.”

A tevékenységek, amelyek honi gyakorlására a kínai képzéssel engedélyt lehet kapni: keleti mozgás- és masszázsterápia, akupunktúra, akupresszúra. A rendelettervezet szövege innen tölthető le.

(forrás: kormany.hu)
hirdetés

Könyveink