hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Uszonyból végtag

A Chicagói Egyetem kutatói rájöttek, miként alakulhatott át az uszony végtaggá az evolúció során, írja az Index.

A Chicagói Egyetem kutatói bejelentették, hogy az emberi kéznek nem csupán az emlősök végtagjaival van szoros evolúciós kapcsolata, hanem a halak úszóival is. Egy váratlan és rendkívüli felfedezés segítette a kutatókat megérteni, hogyan hagyták el őseink a vizeket, hogyan alakultak az uszonyok végtagokká, amelyekkel meghódították a szárazföldet – olvasható az index.hu-n.

Szabad szemmel semmilyen hasonlóságot nem látunk a halak úszója és az ember keze között. A kéz a kar végén van, olyan csontjai vannak, amelyek porcszövetből alakulnak, ki és erek vannak benne – számol be továbbá a hírportál.  A halaknak nincsenek ilyen csontjai, csak némi kezdemény az úszók tövénél. Az úszó nagy része nagyon vékony szálakból áll, amely teljesen más szövetből épül fel.

A különbség már régóta izgatta a kutatók fantáziáját. A fosszíliák azt mutatták, hogy létezik egy közös ős, a 430 millió évvel ezelőtt élt hal. A négy végtaggal rendelkező állatok nagyjából 360 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki. Két évtizeden keresztül Neil H. Shubin evolúcióbiológus két különböző módszerrel vizsgálta a kérdéskört. A részletek megismeréséhez kattintsin az index.hu-ra.

 

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink