hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Űrbéli operációval kísérleteznek

Űrbéli műtét szimulációjára készülnek a NASA nullgravitációs tesztlaborjában; az első kísérleteket a jövő héten a C-9-es repülőgépen fogják elvégezni, írja az Index.

A Földön rutinműtétnek számít egy tályog lecsapolása, de ha egy asztronauta egy űrhajó fedélzetén megbetegszik, az az egész legénység vesztét jelentheti. A vért és a testnedveket a súlytalanság állapotában nem lehet tárolni, így a kabin beszennyezése nélkül egy műtétet sem lehetne elvégezni a világűrben, ez pedig megnehezíti az űrbeli tartózkodást – állítja James Antaki, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója.

Antaki szerint statisztikai valószínűsége lehet annak, hogy a mélyűri küldetések során egy asztronauta traumát szenved el, vagy műtétre szorul. A kutató tagja annak a csoportnak, amelyik asztrosebészeti eszöközök fejlesztésével foglalkozik, és az ehhez hasonló problémákra keresnek megoldásokat.

George Pantalos, a Louisville Egyetem kutatója szerint az Aqueous Immersion Surgical System (AISS) megoldást kínálhat a hasonló helyzetekre. Az AISS egy átlátszó doboz, amely egy vízzáró tömítést hoz létre, amint egy seb fölé helyezik, és telepumpálják steril sóoldattal. Ez segít fenntartani a nyomást az AISS belsejében, így a vér nem tud elszivárogni a sebből. A sebészek a légmentesen záródó nyílásokon át tudnának hozzáférni a páciens sebéhez. A nyomás megváltoztatásával az AISS-szel lehetőség lenne felszívni a kifolyt vért is, hogy azt később újból felhasználhassák; James Burgess, a Carnegie Mellon kutatója szerint ez azért is hasznos lenne, mert az űrben nincsenek vérbankok, ezért fontos lenne, hogy annyit őrizzenek meg a vérből, amennyit csak lehetséges.

A kutatók a NASA nullgravitációs tesztlaborjában, a C-9-es repülőgépen fogják elvégezni az első kísérleteket a jövő héten. A csoport egy műtét szimulációjára készül, melynek során egy mesterséges vérrel telített keringési rendszeren fogják tesztelni, hogy az eszközzel a testben tartható-e a vér, és nem akadályozza-e a sebész munkáját. Pantalos szerint a további kísérletekhez valószínűleg szuborbitális repülési tesztekre is szükség lesz – közli az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink