hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Uniós szintű kontaktkövetés

Az Európai Bizottság uniós szintű rendszert hozott létre a koronavírus fertőzési láncainak megszakítását célzó, tagállami kontaktkövető mobiltelefonos alkalmazások határon átnyúló használatára. A rendszer az információcsere magasabb szintű biztosítását is célozza.

A kezdeményezés előirányozza, hogy a tagállamok önkéntes alapon letölthető kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásai egymással összekapcsolódva is biztonságosan működjenek. A szolgáltatás biztosítja azt is, hogy az alkalmazásokat határokon átnyúlóan is zökkenőmentesen igénybe lehessen venni. A felhasználóknak ezért csak egy alkalmazást kell telepíteniük ahhoz, hogy egy másik európai országba utazva is működjön a kontaktkövetés, és megkapják az esetleges figyelmeztetéseket.

A szolgáltatás az alkalmazások által generált véletlenszerű azonosítókon kívül más információt nem kezel. Nem teszi lehetővé az egyes felhasználók azonosítását, sem a mobil eszközök helyének vagy mozgásának nyomon követését. Az információ titkosításon esnek át és a minimálisra korlátozódnak, azokat csak a fertőzések visszakövetéséhez szükséges ideig tárolják. A rendszert az Európai Bizottság fogja működtetni luxembourgi adatközpontjából.

A koronavírus elleni küzdelem jegyében a fertőzés nyomon követésére ez idáig tizenkilenc tagállamban (Magyarország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország, Finnország, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Málta, Ausztria, Észtország, Lettország, Dánia) húsz mobiltelefonos alkalmazást fejlesztettek, amelyet mintegy 30 millióan töltöttek le, közölték.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!